Antena Meniu Search
x

"A avut un destin spectaculos". REACŢIILE politicienilor români după decesul lui Fidel Castro

Moartea fostului lider cubanez Fidel Castro a declanşat reacţii şi din partea unor politicieni români, fostul premier Adrian Năstase declarând că Fidel Castro a avut un destin spectaculos şi a marcat puternic destinul ţării sale şi pe cel al Americii Latine.

Fidel Castro - FOTO: Hepta

Moartea fostului lider cubanez Fidel Castro a declanşat reacţii şi din partea unor politicieni români, fostul premier Adrian Năstase declarând că Fidel Castro a avut un destin spectaculos şi a marcat puternic destinul ţării sale şi pe cel al Americii Latine.

Adrian Năstase: A avut un destin spectaculos

Fostul premier Adrian Năstase a declarat sâmbătă că odată cu decesul lui Fidel Castro a dispărut generaţia marilor revoluţionari latino-americani ale căror discursuri aminteau de injustiţie şi hegemonie la nivel internaţional. 

"A murit, la 90 de ani, Fidel Castro. A avut un destin spectaculos şi a marcat puternic destinul ţării sale şi pe cel al Americii Latine. În ultimii zece ani doar a supravieţuit. Înconjurat de mituri, de suferinţă, de speranţe. A fost martorul unui proces de tranziţie şi al victoriei împotriva hegemoniei americane. Victorie parţială pentru că victoria însăşi va permite americanilor cucerirea 'paşnică' a fostului adversar. (...) A dispărut, cu el, generaţia marilor revoluţionari latino-americani, ale căror discursuri aminteau de injustiţie şi hegemonie la nivel internaţional, de distribuirea inegală a resurselor, de puterea marilor companii multinaţionale. Unele din ţările lor au fost 'domesticite' de marele capital, altele au experimentat formule autocratice, neviabile, ce au adus sărăcie şi abuzuri interne", a detaliat Năstase într-o postare pe blog. 

Geoană: A murit ultimul mare lider al Războiului Rece

Fostul ministru de externe Mircea Geoană, preşedintele PSRO, a declarat că liderul revoluţiei cubaneze Fidel Castro a arătat cum lupta pentru independenţă poate fi deturnată către dictatură. 

'Adulat sau demonizat, liderul revoluţiei cubaneze a arătat cum lupta pentru independenţă şi dreptate socială poate fi deturnată către dictatură şi tiranie. A murit ultimul mare lider al Războiului Rece. Iar drumul Cubei în sens invers, către democraţie şi pluralism, va avea nevoie de proprii lideri şi va fi la fel de lung şi anevoios", subliniază Geoană într-o declaraţie de presă. 

Cristian Diaconescu: A fost un personaj complex

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu apreciază că Fidel Castro a fost un personaj complex, contradictoriu din anumite puncte de vedere, care a marcat aproape jumătate de secol politica în America Latină şi la nivel global. 

"Castro a reprezentat, în egală măsură, o dezvoltare ideologică interesantă în America Latină, destul de larg împărtăşită şi astăzi în foarte multe state, de origine marxistă. Pe de altă parte - şi dacă ar fi să ne amintim Criza rachetelor din 1962 şi problemele generate în ceea ce priveşte politica internă - s-a comportat după parametrii tipici ai unui autocrat", a declarat fostul şef al diplomaţiei române. 

El a menţionat că, "din foarte puncte de vedere, Castro rămâne un politician cu o rezilienţă extrem de mare la conducerea unui stat, cea mai mare dintre toţi şefii de stat, mai puţin monarhii, a reprezentat, fie că ne place sau nu, un semnal extrem de important pentru zona Americii Latine şi în orice caz în relaţiile internaţionale la nivel global". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » "A avut un destin spectaculos". REACŢIILE politicienilor români după decesul lui Fidel Castro