Antena Meniu Search
x

Moartea ultimului suveran al românilor. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Patriarhul Daniel

Moartea Regelui Mihai a îndoliat milioane de români, care aşteaptă acum ultimul drum spre ţară al Majestăţii Sale.

Vezi și

"Majestatea Sa Regele Mihai a încetat din viaţă la ora 13, la reşedinţa din Elveţia. La căpătâiul Regelui, a stat până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria". Este anunţul care a îndoliat milioane de români. România aşteaptă acum, îndurerată, ultimul drum spre ţară al Majestăţii Sale.

România este în doliu. Este ziua în care Regele Mihai închide o pagină de istorie. 

Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia, anunţă Casa Regală. 

La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria, fiica cea mică a regelui. În ultima lună, medici din Elveţia au încercat să-i aline suferinţele. Au administrat medicație care să ușureze somnul și respirația. Suveranul comunica greu şi nu se putea deplasa fără ajutor.

Majesteatea Sa Regele Mihai a încetat din viaţă la reşedinţa sa privată din Aubonne, după o lungă suferinţă şi după o luptă cu două boli nemilose, cancerul şi leucemia. 

A plecat împăcat. A primit sfânta împărtăşanie de la Mitropolitul Iosif. 

Suferinţa ultimilor ani l-a ţinut departe de poporul lui, pe care l-a purtat mereu în suflet.

Klaus Iohannis, preşedintele României:

Este o zi tristă pentru România şi pentru români. Regele Mihai a fost una dintre cele mai mari personalităţi ale României şi a scris cu litere mari istoria României. România va organiza toate ceremoniile aşa cum se cuvine şi cu siguranţă vom avea şi zile de doliu naţional.

Peste Palatul Elisabeta s-a aşternut liniştea. Drapelul a fost coborât în bernă, iar la poartă au bătut deja primii români cu ochii în lacrimi. 

La scurtă vreme de la anunţul trecerii în nefiinţă a Majestăţii Sale, Principesa Margareta a plecat de la Palatul Elisabeta. 

Urmează zile dureroase pentru Familia Regală şi pentru români. 

Poporul român se desparte îndurerat de Regele Mihai, un model de moralitate și demnitate pentru români, o personalitate care a marcat puternic istoria României. (...) Amintirea Majestății Sale va rămâne mereu vie, este mesajul prim-ministrului Mihai Tudose.

Paul Brummel, ambasadorul Marii Britanii:

Am vrut să exprim condoleanţe din partea guvernului Marii Britanii, guvernului României şi poporului român.

Trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale va fi adus în ţară cu un avion militar, a anunţat ministrul Apărării.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR:

Slujba de înmormântare care va fi oficiată, în mod cert, de Părintele Patriarh Daniel va fi o slujbă de înmormântare firească, asa cum este ea savarsita pentru mireni.

La funeraliile regale va fi prezent şi nepotul Regelui Mihai, Nicolae, a anunţat avocatul fostului principe, Radu Enache.

Copilul şi bunicul care, cu zeci de ani, se strângeau puternic în braţe, cu ochii în lacrimi, nu şi-au luat rămas bun.

Nicolae Medforth-Mills, nepotul Regelui Mihai:

Am plecat când a fost confirmat că nu am putut să-l văd, am plecat, am plâns, m-am întâlnit cu cineva, o localnică şi a vorbit cu mine, m-am calmat. Nu am putut să cred ca poate va fi ultima dată să ajung aici, în Elveţia, la Aubonne, să-l văd.

Omenirea l-a pierdut pe ultimul lider de stat care a văzut ororile celui de-Al Doilea Război Mondial. Regele care l-a înfruntat pe Hitler.

"Nu putem avea viitor fără a respecta trecutul", spunea Regele în primul şi ultimul său discurs în Palatul Parlamentului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Moartea ultimului suveran al românilor. Slujba de înmormântare va fi oficiată de Patriarhul Daniel