Antena Meniu Search
x

Video Acum 145 de ani, Carol I proclama independenţa României. Lupta decisivă cu Imperiul Otoman, reconstituită la Calafat

Se împlinesc 145 de ani de când România şi-a câştigat independenţa în urma războiului cu Imperiul Otoman. Luptele de atunci sunt reconstituite an de an la Calafat, orașul de unde s-au tras primele salve de tun și unde regele Carol I a rostit celebra zicală: "Asta-i muzica ce-mi place". Astăzi sărbătorim şi Ziua Regalităţii. 

de Redactia Observator

la 10.05.2022, 09:40

Vezi și

"Salvă! Foc!". Sute de tineri voluntari și elevi ai liceelor cu profil militar s-au pregătit pentru a reproduce în cele mai mici detalii luptele care au adus țării noastre independența. "Avem camarazi care vin de la licee miliatre. Sunt foarte ascultători, iar instrucţia lor a durat undeva la 6 ore. Le implementăm acestor tineri acel sentiment de patriotism şi de cunoaştere a ceea ce a însemnat sacrificiul strămoşilor noştri", spune Mihai Cotoi, participant.

Reconstituirea Războiului de Independenţă, la Calafat

Reconstituirile au devenit deja o tradiție la Calafat. Iar în cinstea orașului care a jucat un rol cheie în Războiul de Independență, militari în rezervă și pasionați de istorie vin aici din toată țara. "Vom avea o reproducere a unor scene care s-au întâmplat în cadrul războiului de independenţă. Vom reconstitui secvenţe de la Griviţa, cuceriri de redute, asaltul asupra redutei finale la turn şi predarea de către aceştia a steagului de recapitulare", explică Alin Dumbrăva, organizator.

Evenimentul este și o bună oportunitate pentru micul oraș portuar de a-și promova tradițiile. "Calafatul, aşa cum ştiţi, singura varintă ca să se dezvolte este zona de turism. Încercăm să promovăm tot ce avem bun, adică Dunărea şi Războiul de Independenţă", mărturiseşte Doru Mitulețu, primar.

10 mai - Ziua Regalităţii în România

Declarată la 9 mai 1877, independența a fost proclamată a doua zi şi votată de către Camerele reunite. A fost promulgată, apoi, de regele Carol I. Pe 10 mai se sărbătoreşte şi Ziua Regalităţii, în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Acum 145 de ani, Carol I proclama independenţa României. Lupta decisivă cu Imperiul Otoman, reconstituită la Calafat