Antena Meniu Search
x

ADEVĂRUL iese la iveală? Un site israelian susţine că americanii transferă focoase nucleare în România

Portalul EurActiv.com a publicat joi informația că SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara. Dezvăluirile au fost rapid infirmate de autorităţile româneşti, însă un alt site, din Israel, susţine că informaţiile sunt adevărate.

Portalul EurActiv.com a publicat joi informația că SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara. Dezvăluirile au fost rapid infirmate de autorităţile româneşti, însă un alt site, din Israel, susţine că informaţiile sunt adevărate.

Potrivit unei relatări recente a Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece în Turcia la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 de kilometri de granița cu Siria.

În timpul puciului eșuat din Turcia, la baza militară de la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar Guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau să aterizeze. În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci.

În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center.

Deşi informaţia a fost dezminţită cu insistenţă la Bucureşti, site-ul israelian Debka, unul care conţine analize militare, din zona de intelligence şi securitate, şi care ani de-a rândul a publicat informaţii care, în timp, s-au dovedit veridice, scrie, fără a cita EurActiv, ci surse militare, că, în cadrul unei decizii care zguduie Orientul Mijlociu, Statele Unite au început evacuarea în secret a armamentului nuclear tactic stocat în sudul Turciei, la baza militară de la Incirlik către bazele SUA din România.

Potrivit uneia dintre sursele citate de EurActiv, transferul pune numeroase probleme din punct de vedere tehnic și politic. „Nu este simplu să muți 20 de focoase”, a declarat sursa, sub rezerva anonimatului. O altă sursă a declarat pentru EurActiv că relațiile dintre SUA și Turcia s-au deteriorat în așa măsură în urma tentativei de puci din luna iulie încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele americane sunt în curs de a fi transferate la baza aeriană de la Deveselu din România, a afirmat sursa.

La baza de la Deveselu, situată în apropiere de Caracal, a fost amplasat un scut antirachetă american, ceea ce a înfuriat Rusia, mai scrie portalul EurActiv. Decizia SUA de a aduce armele nucleare în România ar putea să creeze noi tensiuni cu Rusia, care a condamnat de la bun început prezența americanilor și a trupelor NATO în partea de est a Europei.

„Administraţia Obama face astfel încă o mişcare din cadrul planului său de a-şi strânge lucrurile de prin Orientul Mijlociu”, scrie acum Debka. Site-ul israelian subliniază că, spre deosebire de SUA, Rusia îşi extinde rapid influenţa militară în regiune, acum în Iran, după ce a pus un picior în Siria. Debka afirmă că nave de război din Rusia se tot adună în Marea Mediterană şi Marea Caspică, având la bord rachete de croazieră Kalibr.

Mai mult, sursele militare ale Debka susţin că deteriorarea relaţiilor dintre Ankara şi Washington contrastează foarte mult cu apropierea ruso-turcă, parafată la întâlnirea dintre preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cel rus, Vladimir Putin, de la Sankt Petersburg, de la 8 august. De atunci, scrie Debka, se plănuieşte ca aviaţia militară rusă să ia locul avioanelor americane la Incirlik. „Acest proces tocmai a început”, completează Debka.

"Ce vă pot spune este că nu au existat niciun fel de discuții nici la nivel politic, nici la nivel specializat în acest sens. Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcție. Deci categoric nu putem vorbi reacționând la această informație decât că este o speculație", a declarat Mihnea Motoc, ministrul Apărării.

Ministrul Apărării a făcut trimitere și la poziția oficială exprimată de Ministerul Afacerilor Externe pe acest subiect, care este una de dezmințire categorică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » ADEVĂRUL iese la iveală? Un site israelian susţine că americanii transferă focoase nucleare în România