Antena Meniu Search
x

Video Afacerea "Migrantul", destructurată de mascaţi. "Caracatiţa" uriaşă din care făceau parte traficanţi, călauze şi angajate de la Protecţia Copilului

Afacerea "Migrantul" aduce profituri uriaşe celor care profită de pe urma celor care fug de război şi foamete. 40 de transporturi ilegale cu sute de migranţi au fost oprite în această dimineaţă. Din caracatiţa uriaşă, făceau parte angajate de la Protecţia Copilului, care falsificau actele pentru copiii fugarilor. Călăuzele cereau între 500 şi 1000 de euro de persoană.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 28.02.2023, 20:17

Vezi și

Sute de migranţi îşi pun vieţile în mâinile traficanţilor, în speranţa că vor ajunge în ţările din vest. Azi-dimineaţă, 28 februarie, s-au trezit cu anchetatorii la uşă. Şi au ajuns la audieri împreună cu cei care trebuiau să le fie călăuze. Reţeaua număra mai bine de 100 de indivizi. Timp de un an, membrii caracatiţei acţionau după o schemă bine definită. Unii se ocupau cu racolarea, alţii cu transferul, cazarea şi mai apoi îmbarcarea. Cei mai mulţi migranţi ajungeau ilegal în România prin Bulgaria şi Serbia. Altii veneau legal, cu permise de munca. Lucrau câteva zile sau chiar deloc, apoi erau racolați de călăuzele române, care le promiteau că-i vor duce în Occident pentru sume între 500-1000 de euro.

Anul trecut, în România au încercat să intre ilegal aproape 5.000 de migranți

Ca să întregească familiile fugarilor, printre membrii reţelei erau şi angajaţi de la Protecţia Copilului. Două sedii care aparţin Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş au fost percheziţionate de procurorii DIICOT. Patru angajate au fost duse la audieri, suspectate de complicitate la trafic de migranţi. "Există o cercetare, iar noi facem toate demersurile pentru a pune la dispoziţie organelor de anchetă toate documentele necesare cercetării", a declarat Smaranda Marcu - DGASPC Timiş. Graniţele României sunt presate de refugiaţi din Siria, Irak, Iran, Pakistan, India, Afganistan, Azerbaidjan, Georgia şi, mai nou Ucraina. Iar Turcia este cel mai mare rezervor de imigranţi ilegali, gata să ia Europa cu asalt.

Anul trecut, în România au încercat să intre ilegal aproape 5000 de migranți. În jur de 6.500 au vrut să iasă din ţară, cei mai mulţi fiind depistaţi la graniţa cu Ungaria. Sunt trei rute principale prin care ajung în Europa: prin Estul şi Centrul Mediteranei şi prin Balcani, aceasta din urmă fiind calea cea mai populară şi mai profitabilă: anual, traficanţii câştigă peste 50 de milioane de euro doar pe această rută. În total, peste 300.000 de migranţi au încercat să treacă ilegal graniţele Europei doar în 2022. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie a ONU, aproape 2.000 de migranţi au murit în timp ce încercau să ajungă în Occident.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Afacerea "Migrantul", destructurată de mascaţi. "Caracatiţa" uriaşă din care făceau parte traficanţi, călauze şi angajate de la Protecţia Copilului