Alertă în Capitală şi în 16 judeţe din cauza virusului West Nile
Şase persoane au murit de la începutul verii, după ce au fost înţepate de ţânţari. Insectele, purtătoare de boli exotice, au invadat Europa, odată cu valul de ploi, şi au adus cu ele virusuri periculoase.
Şase persoane au murit de la începutul verii, după ce au fost înţepate de ţânţari. Insectele, purtătoare de boli exotice, au invadat Europa, odată cu valul de ploi, şi au adus cu ele virusuri periculoase. Întregul continent este în pragul unei epidemii de boli tropicale, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
O banală înţepătură de ţânţar a ucis de la începutul verii şase oameni. Trei dintre ei erau din Bucureşti, iar ceilalţi din Iaşi, Galaţi şi Covasna. Erau persoane vârstnice care aveau şi alte boli asociate.
Dorel Tȃrţ, purtătorul de cuvant al DSP Bihor: "La nivel mondial există un număr de 3.500 de specii de ţânţari. Transmit boli infecţioase la om. Ne referim aici la virusul Zika, febra Deka, malarie, virusul West Nile."
Virusul tropical a migrat din Asia şi Africa în Europa, după ce temperaturile au crescut. Sub ploile de vară, s-a creat habitatul ideal pentru țânțarul-tigru - purtătorul virusului West Nile. O specie care se hrăneşte şi ziua şi care poate transmite peste 20 de boli grave.
În Oradea, de exemplu, oamenii se plâng că ţânţarii sunt mai agresivi ca niciodată.
Pentru a ţine ţânţarii la distanţă, specialiştii spun să ne hidratăm, să consumăm legume şi să nu folosim parfum floral. De asemenea, hainele în culori puternice atrag insectele.
Doctor Gabriel Isoc, alergolog: "O felie de ceapă proaspătă acoperă simptomele inflamaţiei şi iriţaiei. Apoi aloe. Aloe are o capacitate extraordinară de regenerare. Câteva frunzuliţe de mentă pe care să le strivim şi să le punem local."
80% din persoanele care au West Nile nu au simptome. În restul cazurilor, febra, însoţită de dureri de cap şi erupţii pe piele sunt semne că trebuie să mergeţi la medic.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰