Antena Meniu Search
x

Americanii au DOVADA că Rusia S-A IMPLICAT în campania electorală. Declaraţia uimitoare a lui Donald Trump după ce a primit raportul secret

Un raport al serviciilor secrete americane arată că au fost identificaţi oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin. Donald Trump a recunoscut, după ce a primit raportul, că Rusia s-ar putea afla în spatele atacurilor informatice.

Un raport al serviciilor secrete americane arată că au fost identificaţi oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin. Donald Trump a recunoscut, după ce a primit raportul, că Rusia s-ar putea afla în spatele atacurilor informatice.

Trump recunoaşte

Vineri, după ce a ieşit de la o întâlnire cu membrii agenţiilor de securitate, Donald Trump a declarat că are de gând să numească o echipă de specialişti, care va redacta un plan de combatere a atacurilor cibernetice în primele 90 de zile de mandat prezidenţial la Casa Albă.

”În timp ce Rusia, China, alte state, grupări străine sau persoane încercau în mod consistent să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor şi organizaţiilor - inclusiv în sistemul Comitetului Naţional Democratic - nu a existat absolut nicio consecinţă asupra rezultatelor alegerilor, pentru că nu am văzut nicio manipulare a maşinilor de votare”, a declarat Donald Trump după o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de securitate.

Declaraţia este una surprinzătoare pentru preşedintele-ales, care a susţinut cu doar câteva ore în urmă că este vorba de o ”vânătoare de vrăjitoare” în spatele campaniei de acuzare a Moscovei pentru implicare în procesul electoral din Statele Unite.

Rusia a negat vehement toate acuzaţiile, iar Donald Trump a condamnat sancţiunile anunţate de Washington pentru implicarea hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a îndrepta balanţa electorală spre miliardarul republican, care s-a arătat mai favorabil preşedintelui Vladimir Putin.

Raportul secret al CIA

CIA a identificat oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul unei terţe părţi, au declarat joi înalţi oficiali americani citaţi de Reuters sub acoperirea anonimatului, precizând că raportul complet în acest dosar i-a fost transmis preşedintelui Barack Obama.

CIA şi alte agenţii de informaţii au conchis că Guvernul rus şi-a intensificat eforturile de a discredita procesul electoral american, pentru a ajuta campania republicanului Donald Trump, potrivit oficialilor.

"Până în octombrie, a devenit clar că ruşii încearcă să ajute campania lui Trump. Vladimir Putin l-a preferat clar pe Trump, iar atunci când părea că Hilary Clinton va câştiga, au încercat să-i submineze campania”, a declarat un oficial care a văzut raportul calificat Top Secret.

În unele cazuri, materialele obţinute prin atacuri informatice au urmat un “circuit” de la GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei, către WikiLeaks, într-o tentativă de a face originea materialului mai greu de urmărit. Potrivit oficialilor, aceasta este o practică obişnuită în rândul agenţiilor de informaţii, inclusiv în cazul celor americane.

Acest “circuit” i-a permis fondatorului WikiLeaks Julian Assange să spună că Guvernul sau agenţiile ruse nu au fost sursa materialelor publicate pe site-ul său.

Raportul, care va fi publicat vineri într-o versiune cenzurată şi la a cărui redactare nu au participat toate cele 17 agenţii de informaţiii americane, conţine o serie de “note de subsol minore” în legătură cu întrebări rămase fără răspuns şi alte incertitudini.

Un astfel de exemplu îl reprezintă mesajele interceptate şi discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi apropiaţi lui Putin, care au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.

Oficialii citaţi de Reuters au refuzat să discute natura comunicaţiilor, inclusiv dacă acestea au fost interne, internaţionale sau de ambele tipuri.

“Oamenii care ştiau despre asta au sărbătorit victoria asupra Statelor Unite”, a declarat un oficial.

Un alt exemplu de dovadă circumstanţială este că, pe măsură ce a trecut timpul iar primele informaţii obţinute prin atacuri informatice au intrat în vizorul presei şi au subminat sau eclipsat campania lui Clinton, ruşii s-au concentrat “aproape exclusiv” pe ţinte democrate, nu republicane.

În plus, atacurile seamănă foarte mult cu cele folosite de ruşi în Europa – inclusiv orin folosirea aceloraşi viruşi. De asemenea, atacurile au avut în spate o îmbinare între tacticile tradiţionale de spionaj folosite de agenţiile de informaţii sovietice şi apoi ruse, precum mita şi şantajul, cu vulnerabilităţile internetului. De altfel, Putin acordă tot mai multă atenţie şi resurse exploatării acestor vulnerabilităţi.

Unul dintre oficialii citaţi a atras atenţia că bazele de date şi serverele de e-mail sparte de ruşi conţineau şi informaţii personale pe care WikiLeaks nu le-a publicat.

Astfel de informaţii pot fi folosite pentru a accesa dosarele financiare, medicale şi de alt tip ale ţintelor, pentru a obţine date în vederea recrutării lor de către agenţiile surse de spionaj.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Americanii au DOVADA că Rusia S-A IMPLICAT în campania electorală. Declaraţia uimitoare a lui Donald Trump după ce a primit raportul secret