Americanii au DOVADA că Rusia S-A IMPLICAT în campania electorală. Declaraţia uimitoare a lui Donald Trump după ce a primit raportul secret

Publicat: 06.01.2017, 22:58.
Actualizat: 06.01.2017, 23:14

Un raport al serviciilor secrete americane arată că au fost identificaţi oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin. Donald Trump a recunoscut, după ce a primit raportul, că Rusia s-ar putea afla în spatele atacurilor informatice.

Un raport al serviciilor secrete americane arată că au fost identificaţi oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin. Donald Trump a recunoscut, după ce a primit raportul, că Rusia s-ar putea afla în spatele atacurilor informatice.

Trump recunoaşte

Vineri, după ce a ieşit de la o întâlnire cu membrii agenţiilor de securitate, Donald Trump a declarat că are de gând să numească o echipă de specialişti, care va redacta un plan de combatere a atacurilor cibernetice în primele 90 de zile de mandat prezidenţial la Casa Albă.

”În timp ce Rusia, China, alte state, grupări străine sau persoane încercau în mod consistent să pătrundă în infrastructura cibernetică a instituţiilor noastre guvernamentale, a companiilor şi organizaţiilor - inclusiv în sistemul Comitetului Naţional Democratic - nu a existat absolut nicio consecinţă asupra rezultatelor alegerilor, pentru că nu am văzut nicio manipulare a maşinilor de votare”, a declarat Donald Trump după o întâlnire cu reprezentanţii agenţiilor de securitate.

Declaraţia este una surprinzătoare pentru preşedintele-ales, care a susţinut cu doar câteva ore în urmă că este vorba de o ”vânătoare de vrăjitoare” în spatele campaniei de acuzare a Moscovei pentru implicare în procesul electoral din Statele Unite.

Rusia a negat vehement toate acuzaţiile, iar Donald Trump a condamnat sancţiunile anunţate de Washington pentru implicarea hackerilor ruşi în alegerile prezidenţiale, într-o încercare de a îndrepta balanţa electorală spre miliardarul republican, care s-a arătat mai favorabil preşedintelui Vladimir Putin.

Raportul secret al CIA

CIA a identificat oficialii ruşi care au furnizat materiale obţinute prin atacuri informatice vizând Partidul Democrat conducerii WikiLeaks, la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, prin intermediul unei terţe părţi, au declarat joi înalţi oficiali americani citaţi de Reuters sub acoperirea anonimatului, precizând că raportul complet în acest dosar i-a fost transmis preşedintelui Barack Obama.

CIA şi alte agenţii de informaţii au conchis că Guvernul rus şi-a intensificat eforturile de a discredita procesul electoral american, pentru a ajuta campania republicanului Donald Trump, potrivit oficialilor.

"Până în octombrie, a devenit clar că ruşii încearcă să ajute campania lui Trump. Vladimir Putin l-a preferat clar pe Trump, iar atunci când părea că Hilary Clinton va câştiga, au încercat să-i submineze campania”, a declarat un oficial care a văzut raportul calificat Top Secret.

În unele cazuri, materialele obţinute prin atacuri informatice au urmat un “circuit” de la GRU, agenţia militară de informaţii a Rusiei, către WikiLeaks, într-o tentativă de a face originea materialului mai greu de urmărit. Potrivit oficialilor, aceasta este o practică obişnuită în rândul agenţiilor de informaţii, inclusiv în cazul celor americane.

Acest “circuit” i-a permis fondatorului WikiLeaks Julian Assange să spună că Guvernul sau agenţiile ruse nu au fost sursa materialelor publicate pe site-ul său.

Raportul, care va fi publicat vineri într-o versiune cenzurată şi la a cărui redactare nu au participat toate cele 17 agenţii de informaţiii americane, conţine o serie de “note de subsol minore” în legătură cu întrebări rămase fără răspuns şi alte incertitudini.

Un astfel de exemplu îl reprezintă mesajele interceptate şi discuţiile dintre înalţi oficiali ruşi apropiaţi lui Putin, care au sugerat că erau la curent cu atacurile informatice şi au sărbătorit victoria lui Trump în alegeri ca o încununare a acestei campanii.

Oficialii citaţi de Reuters au refuzat să discute natura comunicaţiilor, inclusiv dacă acestea au fost interne, internaţionale sau de ambele tipuri.

“Oamenii care ştiau despre asta au sărbătorit victoria asupra Statelor Unite”, a declarat un oficial.

Un alt exemplu de dovadă circumstanţială este că, pe măsură ce a trecut timpul iar primele informaţii obţinute prin atacuri informatice au intrat în vizorul presei şi au subminat sau eclipsat campania lui Clinton, ruşii s-au concentrat “aproape exclusiv” pe ţinte democrate, nu republicane.

În plus, atacurile seamănă foarte mult cu cele folosite de ruşi în Europa – inclusiv orin folosirea aceloraşi viruşi. De asemenea, atacurile au avut în spate o îmbinare între tacticile tradiţionale de spionaj folosite de agenţiile de informaţii sovietice şi apoi ruse, precum mita şi şantajul, cu vulnerabilităţile internetului. De altfel, Putin acordă tot mai multă atenţie şi resurse exploatării acestor vulnerabilităţi.

Unul dintre oficialii citaţi a atras atenţia că bazele de date şi serverele de e-mail sparte de ruşi conţineau şi informaţii personale pe care WikiLeaks nu le-a publicat.

Astfel de informaţii pot fi folosite pentru a accesa dosarele financiare, medicale şi de alt tip ale ţintelor, pentru a obţine date în vederea recrutării lor de către agenţiile surse de spionaj.

Citește și
Extern • ieri la 11:20
Procesul împotriva lui Trump, acuzat de instigare la insurecție, începe în 8 februarie. Actul de inculpare, trimis Senatului
recomandari pe a1.ro
Corina Dănilă a împlinit 49 de ani. Vedeta a distribuit fotografii din copilărie și adolescență, nemaivăzute până acum
Extern • pe 25.01.2021 la 14:50
Foto
În primele zile de mandat, Joe Biden a luat măsuri pentru a sterge moştenirea administraţiei Trump

Top știri

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia
1
Extern • ieri la 12:06

O mamă eroină s-a aruncat în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul, în Rusia

O mamă a sărit în fața unei mașini scăpate de sub control pentru a-și salva fiul și soțul. În urma impactului, femeia și-a pierdut viața.

PARTENERI
O nouă despărțire în showbiz! Cei doi și-au spus astăzi ”adio”! ”Nu mai locuim împreună”
spynews.ro
'Vrei să mă împuşti? Vino, sunt la o nuntă' - Dialogul fabulos între interlopi cu câteva minute înainte de odioasa crimă din SUA
gandul.ro
Anamaria Prodan, `lucrată` pe la spate de dușmanul ei de moarte! Din cauza lui, Gigi Becali a umilit-o și a râs de propunerile ei
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Când avea numai 15 ani cucerea lumea cu Laguna albastră. Ce mai face și cum arată Brooke Shields la 55 de ani
CaTine.ro
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
16:11 Un român care fura bani din cutia milei cu un cârlig de pescuit, judecat în Irlanda 15:56 Un ursuleţ panda a devenit viral pe internet. Animăluţul s-a ataşat atât de mult de îngrijitorul său încât nu vrea să-l lase să plece 15:44 Doi români, tată şi fiu, au furat materiale de construcţie de zeci de mii de euro, în Cipru 15:39 Vlad Voiculescu anunță controale la centrele de vaccinare: ”Există persoane imunizate marcate ca eligibile pentru etapa a 3-a” 15:38 În februarie începe vaccinarea cu Moderna, cadrele didactice amânate două săptămâni. Care sunt diferentele între Pfizer şi Moderna 15:23 Pfizer primește ajutor de la o companie farmaceutică rivală pentru producerea vaccinului anti-Covid 15:06 Moarte misterioasă în Germania, polițiștii publică fotografii cu tatuajul și hainele victimei, solicitând sprijin internațional 14:52 Bulgaria anunță noi condiții de intrare în țară pentru români, de vineri 14:51 Întrebări cu privire la testele făcute acasă. Deşi au simptome de Covid, mulţi români nu declară rezultatele la DSP 14:47 O profesoară din Marea Britanie a murit din cauza coronavirusul în ziua în care ar fi împlinit 25 de ani
CITEȘTE PE A1.ro
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO
Mihai Morar s-a vaccinat împotriva COVID-19. Ce a spus despre starea lui de sănătate
A1.RO