Antena Meniu Search
x

Anchete şi verificări după ce Viorica Dăncilă a ratat întâlnirea cu Jean Claude Juncker

Anchete şi verificări după ce Viorica Dăncilă a ratat întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, pe aeroportul Băneasa.

Vezi și

Anchete şi verificări după ce Viorica Dăncilă a ratat întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, pe aeroportul Băneasa. Premierul a cerut trei rapoarte, iar ministrul Transporturilor a trimis corpul de control la aeroport.

După 20 de ore pline de incidente şi controverse, premierul Viorica Dăncilă şi preşedintele Comisiei Europene au reuşit să se întâlnească la Aeroportul Băneasa. 20 de minute au durat discuţiile şi au avut loc în salonul mic de la parter. Salonul oficial e la etaj, iar liftul - era oprit.

Vizita lui Jean Claude Juncker a început încă de ieri cu întâmplări nefericite. La ora 18.30, ar fi trebuit să fie primit de Viorica Dăncilă. Întâlnirea a fost însă ratată. Juncker a ajuns mai devreme decât era programat. Iar premierul a ajuns prea târziu. 

Confiorm celor spuse de cei din Guvernul Romaniei, Premierul parasea cladirea Executivului la 17.30. Avea de parcurs aproape 6 kilometri, fara sa aiba coloana oficiala.

Viorica Dăncilă ştia că are o oră la dispoziţie să ajungă la Aeroport. Însă modificarea orei la care ateriza Juncker nu a fost anunţată la timp şi la Guvern. 

La 17 si 40 de minute, cand mai avea aproximativ 3-4 kilometri pana la aeroportul Baneasa, departamentul de protocol al Guvernului a fost anuntat ca avionul lui Juncker aterizeaza mai repede.

O cameră de supraveghere surprinde momentul în care aeronava opreşte la câţiva metri de salonul oficial, la ora 17 şi 48 de minute. Jean Claude Juncker iese din avion şi urcă direct în maşina SPP. Aşa că cele două coloane se întâlnesc pe drum.

La ora 18 si un minut Virica Dancila ajungea aici la Baneasa. Nu a apucat sa coboare din masina si asta pentru ca fusese anuntat ca Jean Claud Juncker fusese preluat de SPP in urma cu doar cateva clipe.

Alex Coita, analist politic: "Este vorba de lispa de comunciare inexplicabila intre institutiile de protoc. ale institutiilor respective si evident serviciul de protectie si paza."

Aeronava cu care preşedintele Comisiei Europene a venit la Bucureşti are un regim special. Orele de plecare şi de sosire sunt foarte clare şi sunt anunţate cu 24 de ore înainte. Diferenţa de 30 de minute este greu de explicat. 

Paul Mitu, fost pilot: "Asemenea abatere de la program nu e posibilă! Totdeauna pilotul care primeşte o asemenea misiune, are un program de desfăşurare. Există proceduri. Pe timp ce se îndreaptă către aeroport, timpul respectiv se comunică pilotului respectiv. Iar pilotul are posibilitatea să reducă viteza avionului."

Viorica Dăncilă a cerut un raport amănunțit cu privire la modul în care Protocolul Guvernului a pregătit și organizat întrevederea cu Jean Claude Juncker. Dar vrea să afle şi cum au acţionat cei de la SPP şi conducerea Aeroportului Băneasa. Iar ministrul Transporturilor a trimis Corpul de control să verifice toate detaliile privind aterizarea avionului preşedintelui Comisiei Europene. 

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: "Un astfel de incident nu are cum sa ramana fara urmari. Daca cineva la nivel national a facut intentionat sau din gresala asta, trebuie sa raspunda."

Astăzi, în timpul reuniunii la nivel înalt desfăşurată la Palatul Cotroceni, discursul lui Jean Claude Juncker a fost întrerupt exact în momentul în care vorbea despre importanţa statului de drept. 

În ciuda tuturor incidentelor, şeful statului s-a declarat mulţumit de felul în care a decurs summitul.

Liderii statelor care au participat la summit au semnat o declaraţie comună prin care se angajează la realizarea unor proiecte importante de infrastructură. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Anchete şi verificări după ce Viorica Dăncilă a ratat întâlnirea cu Jean Claude Juncker