Antena Meniu Search
x

Video ANPC a descoperit pe piață aproape 12.000 de litri de oțet contrafăcut, în magazine ale marilor lanţuri de retaileri din București și Ilfov

Echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) București-Ilfov au efectuat controale în magazine ale retailerilor Penny, Carrefour, Kaufland, Auchan și Cora, pentru verificarea corelației dintre denumire și compoziție a oțetului existent pe piață.

Redactia Observator
de Redactia Observator

la 13.10.2021, 14:07

Vezi și

Controalele s-au desfășurat cu prelevări de eșantioane de oțet aflate la comercializare, care au fost analizate în laboratoare.

În urmă rapoartelor analitice ale acestor probe, realizate la laboratoare omologate din România, precum și ca urmare a analizării contraprobelor la laboratoare din Uniunea Europeană, s-a constatat că unele dintre eșantioanele prelevate din oțetul existent la comercializare pe piața din România, despre care se declara pe etichetă că provine din vin, mere sau vișine, este, de fapt, un produs obținut dintr-o materie prima preponderent diferită de cea declarată în denumirea produsului.

11.500 de litri de oțet au fost opriți de la comercializare

Ca atare, echipele CRPC București-Ilfov au verificat existența la comercializare a loturilor din sortimentele de oțet la care, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că sunt neconforme și a oprit de la comercializare cantitatea de 11.500 litri de oțet.

Au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare totală de 20.000 de lei, s-a dispus încetarea imediată a acestor practici înșelătoare față de consumatori și s-a dispus măsura de oprire temporară de la comercializare pentru celelalte loturi de produse de același tip, aflate la comercializare, existând suspiciunea de neconformitate, până la punerea la dispoziție de către operatorii economici a unor buletine de analiză, care să ateste conformitatea acestora.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a înaintat rezultatele acestor analize colegilor de la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, în scopul realizării unei notificări în sistemul de alertă alimentară a Uniunii Europene pentru aceste produse.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Lucrările de la examenele naționale, corectate digitalizat. Credeţi că acum vor mai fi fraude?

Observator » Evenimente » ANPC a descoperit pe piață aproape 12.000 de litri de oțet contrafăcut, în magazine ale marilor lanţuri de retaileri din București și Ilfov