Antena Meniu Search
x

Anunțul Organizației Meteorologice Mondiale, despre El Nino: Ce se întâmplă cu fenomenul care a bulversat vremea

Fenomenul meteorologic El Nino a început să slăbească, dar va continua să dea temperaturi peste medie pe glob, a anunțat marți Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citată de Reuters.

de Redactia Observator

la 05.03.2024, 16:33

fenomenul meteo El Nino
Anunțul Organizației Meteorologice Mondiale, despre El Nino: Ce se întâmplă cu fenomenul care a bulversat vremea - Profimedia Images (arhivă)

El Nino este un fenomen meteorologic natural asociat cu o perturbare a tiparelor de vânt care înseamnă temperaturi mai ridicate la suprafața oceanelor în Pacificul central și estic.

El Nino, care apare în medie o dată la doi până la șapte ani, durează de obicei între nouă și 12 luni și poate provoca fenomene meteorologice extreme, precum incendii de vegetație, cicloane tropicale și secete prelungite.

Purtătorul de cuvânt al OMM, Claire Nullis, a declarat că El Nino a atins vârful în decembrie și că va rămâne în istorie ca fiind unul dintre cele mai puternice cinci din istorie.

"Acum slăbește treptat, dar, în mod evident, va continua să aibă un impact asupra climei globale în lunile următoare. Ne așteptăm la temperaturi peste normal în lunile următoare, între martie și mai, și în general în majoritatea zonelor terestre", a declarat ea reporterilor la Geneva, potrivit Mediafax.

Pe acelaşi subiect

En Nino, responsabil de ultimele recorduri de temperatură

Secretarul general al OMM, Celeste Saulo, a declarat că El Nino a contribuit parțial la recentele recorduri de temperatură.

"Fiecare lună începând cu iunie 2023 a stabilit un nou record lunar de temperatură - iar 2023 a fost de departe cel mai cald an înregistrat vreodată. El Nino a contribuit la aceste temperaturi record, dar gazele cu efect de seră care captează căldura sunt, fără echivoc, principalul vinovat", a declarat Saulo.

OMM a precizat că există aproximativ 60% șanse ca El Nino să persiste în perioada martie-mai și 80% șanse ca în perioada aprilie-iunie să existe condiții neutre, nici El Nino, nici La Nina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Anunțul Organizației Meteorologice Mondiale, despre El Nino: Ce se întâmplă cu fenomenul care a bulversat vremea