Antena Meniu Search
x

Armata a avut o dronă! Şi a pierdut-o în mare

Am avut un submarin, dar s-a stricat. Am avut şi o dronă submersibilă, dar s-a pierdut. Este drama prin care trece Armata Română.

Vezi și

Am avut un submarin, dar s-a stricat. Am avut şi o dronă submersibilă, dar s-a pierdut. Este drama prin care trece Armata Română. În urmă cu câţiva ani, Centrul de Cercetare pentru Forţele Navale Române a început să testeze o dronă subacvatică în Marea Neagră. În septembrie, anul trecut, cercetărorii au pierdut-o în adâncuri. Şi nu au mai găsit-o. Aparatul a costat aproape 1 milion de lei, Iar incidentul nu a fost făcut public. Ministerul Apărării a sesizat Parchetul Militar.

În urmă cu 10 ani, într-un Centru de Cercetare pentru Forţele Navale Române a început construirea unei drone subacvatice. SECRIS. Aparatul a fost inaugurat în 2011. Apoi, a fost perfecţionat şi testat. 

Încă de la început a existat o controversă. Deşi a costat aproape 1 milion de lei, drona românească semana izbitor cu modelul, de zece ori mai ieftin, al americanilor. Iver 2. Chiar şi dotările anunţate sunt identice: GPS. Cameră video. Autonomie de 8-12 ore. Şi posibilitate de scufundare până la 100 de metri adâncime.

Şi, totuşi, cum a putut fi pierdută, în mare, o astfel de dronă, care are cameră video şi GPS? Specialiştii spun că ar fi fost posibil doar dacă aceste dispozitive nu au fost montate pe ea. Autorităţile nu vin cu explicaţii. Dar spun că, în luna septembrie, după ce drona a fost pierdută, au sesizat Parchetul Militar. În ultima vreme, însă, Ministerul Apărării Naţionale s-a încurcat... în submarine. Ar vrea să cumpere 3.

Dar submarin avem deja, Delfinul. Şi e unul dintre cele mai bune modele din Marea Neagră. Doar că e stricat. Şi stă în port, tras la mal, de 22 de ani. Asta după ce acumulatorii motorului au cedat. Înlocuirea lor ar costa statul român 20 de milioane de euro. Asta, în contextul în care, un submarin nou ar costa aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Mai exact, mai mult de jumătate din bugetul MApN-ului pentru un an întreg. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Armata a avut o dronă! Şi a pierdut-o în mare