Antena Meniu Search
x

Astazi se implinesc noua ani de la tragedia de la Mihailesti

Au trecut noua ani de la unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse in ultima jumatate de secol in Romania: Tragedia de la Mihailesti. 18 oameni au murit atunci si alti 13 au fost raniti, dupa ce un camion incarcat cu azotat de amoniu a luat foc si a explodat.

Vezi și

Astazi, supravietuitorii tragediei si o parte dintre rudele sau prietenii celor care au murit atunci si-au comemorat mortii: cei sapte pompieri, doua jurnalisti si noua sateni sau simpli trecatori la momentul producerii exploziei.

24 mai 2004: o dimineata ploioasa de luni. La ISU Buzau, in jurul orei 5 a sunat alarma: era anuntat incendiul unui TIR incarcat cu ingrasaminte pe Drumul European 85 la intrare in localitatea Mihailesti. Doua autospeciale au plecat in misiune. La scurt timp dupa ce au ajuns, a urmat explozia. Devastatoare. Bucati de asflat, pamant, carne si sange. Vieti curmate, rani adanci si grele.

Acum, la noua ani distanta, supravietuitorii isi amintesc totul de parca ar fi fost ieri si sufera in tacere. Pompierul care striga dupa ajutor langa autospeciala distrusa de explozie are acum 29 de ani. O schija i-a retezat piciorul drept aproape din sold iar pe stangul l-a strapuns. Cu toata suferinta indurata Marian Simi Ilie merge la lucru si apparent isi continua viata normal. Lucreaza la garda de interventie Maruntisu. A supravietuit si a simtit ca pentru colegii lui care au trecut in lumea celor drepti trebuie sa le aducapermanent un omagiu.Le-a ridicat un monument in curtea casei sale din Valea Viei.

Procesul care a durat patru ani i-a gasit vinovati pe directorii firmelor de transport si al combinatului Doljchim. Cei trei au fost condamnati la cate patru ani de inchisoare, iar firmele lor au platit daune de sute de mii de euro familiilor victimelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Evenimente » Astazi se implinesc noua ani de la tragedia de la Mihailesti