Antena Meniu Search
x

Autoritățile au anunțat oficial intrarea în starea de alertă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, au anunțat oficial intrarea în starea de alertă și au prezentat o parte dintre măsurile luate.

de Redactia Observator

la 15.05.2020, 00:34

Vezi și
  • Starea de alertă ține 30 de zile.
  • Terasele rămân închise, în ciuda informațiilor apărute în ultimele zile.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: În temeiul actelor normative, CNSU adoptă prezenta hotărâre: Articolul 1 - Începând cu data de 15 mai 2020 se declară starea de alertă la nivel național pentru o perioada de 30 de zile. Articolul 2 - Măsurile de prevenire și control sunt prevăzute în Anexa care face parte din prezenta hotărâre. Articolul 3 - Regulile de desfășurare a unor activități care necestită măsuri specifice de protectțe santitară se adoptă prin ordin comun al Ministerului Sănătății și al ministrului cu competență în domeniu.

Articolul 4 - Pentru alte măsuri decât cele prevăzute la Articolul 3, autoritățile publice și centrale emit acte normative și acte administartive potrivit normelor de competență și domeniilor de activitate pe care le gestionează. Articolul 5 - În aplicarea dispozițiilor privind stocurile de urgență medicală și unele măsuri aferente instituirii carantinei, secretarul de stat, șef al DSU, dispune în colaborare cu Ministerul Sănătății măsurile necesare comabterii infecțiilor cu SARS-CoV-2. Hotărârea se va publica în Monitorul Oficial

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: Începând cu 15 mai 2020, se instituie obligativitatea purtării măștii. Operatorii economici au obligația de a asigura angajaților munca de la domiciliu, iar dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să asigure măsuri de siguranță pentru protejarea angajaților. Operatorii de transport persoane își desfășoară activitatea cu respectarea regulilor în vigoare. Continuă să rămână închise terasele și toate zonele de servire a mesei. Suspendată temporar activitatea în centrele comerciale, în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, cu anumite excepții. Se prelungește măsura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România, începând cu 15 mai 2020. Se suspendă transportul rutier internațional de persoane până în data de 1 iunie 2020, dar cu excepții. Se reia activitatea cabinetelor dentare, pentru cazurile care nu prezintă o urgență. Se instituie începând pentru toate persoanele care vin din 15 mai din străinătate carantina sau izolarea la domiciliu, iar la cerere se poate opta pentru măsura carantinei de stat. Se pot institui măsura carantinării unor clădiri, zone. Localitățile sau zonele pentru care nu s-a ridicat măsura de carantină până la 15 mai, rămân în carantină. Începând cu 15 mai este permisă circulația persoanelor în interiorul localităților, fără declarație pe proprie răspundere, dar nu mai mult în grupuri de 3 peroane. Se interzice deplasarea persoanelor în afara localităților sau metropolelor, cu excepțiile deja cunoscute. Se menține măsura suspendării cursurilor până la terminarea anului școlar.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Odată cu ora 0, România trece în stare de alertă. Suntem pe o pantă ușor descendentă, cu un număr de cazuri de infectare și în terapie intensivă în scădere și în creștere la numărul de pacienți vindecați. Se reiau și slujbele religioase în exteriorul bisericii. Se va face apoi o evaluare timp de 14 zile, după care este posibil ca slujbele să fie efectuate în biserică. Pacienții cu covid-19 care merg la stomatolog vor fi consultați în cabinete specializate. Rămânem într-o pandemie, suntem în desfășurarea unei patologii și nu trebuie să o scăpăm din mână. Acest moment de relaxare trebuie bine gestionat și nu trebuie să uităm de reguli. Următoarea evaluare va fi peste 14 zile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Autoritățile au anunțat oficial intrarea în starea de alertă