Antena Meniu Search
x

Video Autorităţile din Sighetu Marmaţiei, planuri noi pentru plăcuţe de informare trilingve. Prima iniţiativă cu plăcuţe bilingve a rezistat trei zile

Dacă plăcuţele bilingve nu au prins la public, sperăm să prindă cele trilingve. Aceasta pare să fie gândirea autorităţilor din Sighetu Marmaţiei. De doi ani oficialii se chinuie să implementeze proiectul plăcuţelor informative. În 2019 după nici trei zile, plăcuţele în limba maghiară şi română au dispărut fără urmă. Acum, aleşii locali speră că plăcuţe în limba română, maghiară, dar şi ucraineană vor rezista mai mult.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 10.06.2021, 16:48

Vezi și

Sighetu Marmaţiei, orașul în care s-a născut Elie Wiesel, laureat al premiului Nobel pentru Pace, încearcă din nou să pună plăcuțe în mai multe limbi la intrarea în municipiu. Ca să vă daţi seama despre ce este vorba, imaginaţi-vă că sub denumirea de Sighetu Marmaţiei vor fi amplasate două plăcuţe. Una va fi scrisă în limba maghiară, iar alta în limba ucraineană.

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: Vom găsi și o modalitate de a trece în cele trei limbi, română, maghiară şi ucraineană, potrivit hotărârii consiliului local şi de asemenea vom monta hărţi cu obiectivele principale din Sighet.

Plăcuțele trilingve vor fi montate în curând, asta deşi comunităţile maghiară şi ucraineană sunt în scădere.

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: La ora actuală, comunitatea maghiară a scăzut undeva sub zece la sută, comunitatea ucraineana este până în doi la sută, dar nu cred că este un impediment.

Nu este prima dată când autorităţile încearcă să pună în aplicare proiectul

În urmă cu doi ani în oraș au fost montate plăcuțe bilingve, dar au fost vandalizate în doar trei zile. Acum, localnicii fac pariuri despre cât vor rezista cele trilingve.

Reporter: Şi acum credeţi că o să dureze la fel de puţin, trei zile?

Localnic: Da, tot la fel

Localnic: Nu am idee, nu ştiu. Poate că da, poate că nu, nu ştiu ce să spun.

Localnic: Eu nu, dar care au obiceiul ăsta prost să şteargă, de ce?

Față de data trecută, înainte de a le monta, autoritățile locale au cerut și părerea oamenilor, lansând proiectul în dezbatere publică.

Vasile Moldovan, primar Sighetu Marmației: Au fost vandalizate. Acum nu am văzut reacţii negative cu privire la acest subiect şi sperăm ca cetăţenii municipiului să dea dovadă de respect.

Plăcuțele vor fi montate la toate ieșirile din Sighetu Marmației. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Autorităţile din Sighetu Marmaţiei, planuri noi pentru plăcuţe de informare trilingve. Prima iniţiativă cu plăcuţe bilingve a rezistat trei zile