Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Avalanşa în Munţii Călimani, un mort şi doi răniţi. Tragedia ar fi fost provocată chiar de cei trei turişti

Trei prieteni au fost surprinşi de o avalanşă, în timpul unei aventuri periculoase. Erau cu snowmobilul în Munţii Călimani, când valul de zăpadă i-a îngropat. Cei mai probabil, chiar cei trei turişti au provocat avalanşa.

de Redactia Observator

la 05.02.2019 , 00:38

Trei prieteni au fost surprinşi de o avalanşă, în timpul unei aventuri periculoase. Erau cu snowmobilul în Munţii Călimani, când valul de zăpadă i-a îngropat. Cei mai probabil, chiar cei trei turişti au provocat avalanşa.

În jurul orei 13, după aproape 16 ore de căutări, trupul lui Cristi Pescărescu a fost recuperat de pe munte, într-o intervenţie extrem de periculoasă. Salvatorii au putut ajunge la el doar cu un elicopter SMURD echipat cu troliu. 

Avalanşa a avut loc duminică seara, în jurul orei 21, chiar în apropierea vârfului Pietrosu. Cristi era împreună cu doi prieteni, într-o drumeţie extremă cu snowmobilele. Nu e exclus ca turiştii să se fi aventurat pe o cornişă, adică un perete de zăpadă format sub forma unei stânci, şi să fi declanşat chiar ei căderea tonelor de zăpadă. Iată cum o singură manevră greşită poate duce la o tragedie. 

Vezi și

NAE COJANU, şef Salvamont Sinaia: Dacă cornişa se rupe pe o suprafaţă mai mare, ea porneşte şi angrenează toată suprafaţa zăpezii şi se duce până în vale. Poate snowmobilul s-a răsturnat peste el, poate a avut o afecţiune în urma căderii.

Ceilalţi doi turişti au supravieţuit miraculos, după o noapte petrecută pe munte. Răniţi şi epuizaţi, au reuşit să ajungă la staţia meteo din apropiere şi să sune după ajutor. Abia dimineaţă, au fost aduşi la baza muntelui şi transportaţi la spital. Ambii au răni uşoare. 

Pe cât de frumoasă, pe atât de riscantă este aventura cu snowmobilul în golul alpin, deoarece s-au format acumulări mari de zăpadă care oricând pot ceda sub greutatea vehiculului motorizat. 

Pentru salvamontişti, fost cea mai amplă operaţiune de salvare de la începutul anului. Zeci de salvatori din judeţele Mureş, Harghita şi Suceava au participat la căutări. Inclusiv vieţile lor au fost puse în pericol. Riscul producerii unei noi avalanşe este extrem de ridicat. Printre troienele de doi metri, nici şenilatele nu au putut înainta. 

În decembrie 2017, doi salvamontişti experimentaţi au pierit în aceeaşi zonă. Au fost surprinşi de avalanşă chiar de Ziua Naţională, în timp ce încercau să ajungă în vârful muntelui, unde voiau să arboreze drapelul. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » Avalanşa în Munţii Călimani, un mort şi doi răniţi. Tragedia ar fi fost provocată chiar de cei trei turişti