Antena Meniu Search
x
LIVE

Bătrân eliberat din sclavie, de la ferma din Maramureş: "Aveau bice, lopeţi, furci, curele"

Mărturii cutremurătoare obţinute de reporterii Observator de la bărbaţii ţinuţi ca sclavi într-o fermă din Maramureş. Oamenii erau bătuţi fără motiv, munceau până la epuizare, 16 ore pe zi şi primeau de mâncare doar două felii de pâine. Unul dintre ei povesteşte că cei care l-au răpit i-au rupt mâna în bătaie. Nu doar că nu l-au dus la spital, dar l-au obligat să lucreze în continuare.

De Simona Vasiac la 06.06.2020, 23:31
Vezi și
  • Cinci persoane au fost eliberate din sclavie.
  • Agresorii fac parte din aceeaşi familie.

Visul de a trăi mai bine l-a aruncat într-un iad pe un bătrân. A fost racolat din gară din Baia Mare şi dus la ferma pe care câţiva bărbaţi o aveau în localitatea Bozânta Mica. Aici a devenit sclavul lor.

Victimă: Aveau bice, lopeţi, furci, curele. Tot felul de instrumente.

De două ori a fost bătut atât de rău încât nu s-a mai putut ridica.

(Victimă): Am stat până când am început uşor să-mi revin.

(Reporter): V-au dat medicamente?

(Victimă): Nimic. Atât că m-au şters de sânge, m-au spălat cu apă.

A reuşit să fugă dar indivizii l-au prins din urmă. A fost bătut din nou crunt de faţă cu celelalte victime pentru a-i descuraja să plece.

(Reporter): Când aţi fost dumneavoastră la fermă, a fost poliţia în zonă?

(Victimă): Au fost de multe ori.

(Reporter): Şi cu dumneavoastră ce făceau?

(Victimă): Mă ascundeau.

(Reporter): Unde vă ţineau?

(Victimă): În diferite locuri. Grajduri, podul grajdului, prin case, sub paturi, prin dulapuri. "Dacă spui ceva, tot punem noi mâna pe tine şi apoi să vezi tu, te băgăm la reanimare".

Gruparea avea un tipar de lucru: căuta tineri de la casele de copii, persoane fără adapost şi cu dizabilităţi, cărora le promiteau bani, casă şi mâncare.

O altă victimă a căzut în aceeaşi capcană. Bărbaţii i-au spus că îi două sute de lei pe lună, dacă are grijă de animale.

(Victimă): Au trecut patru săptămâni, după aia au început să mă bată. Odată am scăpat eu. M-au adus înapoi şi au spus că dacă mai fug, mă bat. Închideau uşa ca să nu fugim. Şi când voiam să ieşim afară, veneau după noi, să nu mergem undeva.

A treia victimă, acelaşi tratament inuman. A încercat să scape din fermă, a fost prins şi bătut cu furca. I-au rupt mâna dar l-au obligat să muncească în continuare.

(Victimă): De aici, în 2 locuri.

(Reporter): Cât timp ai lucrat aşa, cu mâna ruptă?

(Victimă): Trei săptămâni. După aia mi s-a dezumflat treptat, singură. Nu am fost la spital.

Victimele spun că imediat ce au ajuns la fermă li s-au confiscat actele şi telefoanele mobile.

Victimă: Am auzit că ai vorbit cu ăla sau cu ăla să fugi. Dacă fugi, te omorâm, te legăm de maşină, de cai. Te dezbrăcăm în pielea goală, te legăm de stâlp.

Cei trei bărbaţi se află acum în Azilul de Noapte din Baia Mare, unde fac terapie.

Diana Hârb, director SPAS Baia Mare: Au venit cu anumite traume, speriaţi şi dezorientaţi. Acum sunt puţin mai bine sau se îndreaptă să fie mai bine.

 Poliţiştii au descoperit până acum cinci victime, dar ar putea fi mult mai multe. Călăii sunt cinci indivizi membrii ai aceleiaşi familii, care au fost arestaţi pentru 30 de zile.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Bătrân eliberat din sclavie, de la ferma din Maramureş: "Aveau bice, lopeţi, furci, curele"