Antena Meniu Search
x

Bogdan Despescu: În jur de 10 mii de români au intrat zilnic în țară, ne așteptăm la menținerea acestui număr

Chestorul-șef Bogdan Despescu, Secretar de Stat în Ministerul de Interne, a transmis, pentru Observator, că în ultimele 5 zile, în mod constant, au intrat în țară în jur de 10 mii de români veniți din străinătate

de Redactia Observator

la 05.04.2020, 17:18

Vezi și
  • Românii veniți în țară intră în carantină sau izolare.
  • Bogdan Despescu face apel către români să rămână în Diaspora.

Chestorul-șef Bogdan Despescu, Secretar de Stat în Ministerul de Interne, a transmis, pentru Observator, că în ultimele 5 zile, în mod constant, au intrat în țară în jur de 10 mii de români veniți din străinătate. Oficialul a estimat că autoritățile se așteaptă la menținerea acestui număr și în perioada următoare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De asemenea, chestorul-șef a reluat apelul către românii din străinătate de a nu reveni în această perioadă în țară.

(Bogdan Despescu): ”Pentru toți cei care încearcă în această perioadă să se întoarcă în țară, recomandăm să nu se deplaseze decât în caz de urgență. Decât pentru o problemă urgentă, pentru o problemă necesară, cu strictă deplasare. Facem precizarea că, de fiecare dată când se prezintă persoanele la punctele de trecere a frontierei, se realizează controlul din punct de vedere al documentelor de călătorie și, în același timp, va fi supus triajului, în linia a doua, unde, împreună cu medicii Direcției de Sănătate Publică se va dispune cu privire la următoarea măsură: respectiv izolare sau carantinare. Deci, toți cetățenii României care se întorc acasă vor fi supuși acestor proceduri, cu excepția conducătorilor de transport marfă care folosesc, conduc auto cu capacitatea maximă de 2,4 tone. Ei au fost exceptați pentru că ne dorim ca ceilalți cetățeni ai României și, bineînțeles, cetățeni ai Uniunii Europene, să le fie asigurate bunurile de maximă necesitate pentru această perioadă și, în același timp, tot ce înseamnă factor economic să fie susținut prin acest transport de marfă. Așadar, cei care nu au motive urgente în această perioadă este bine să nu se deplaseze către țara noastră, este bine să rămână pe loc. Și, chiar dacă anul acesta suntem în perioada de sărbători, cred că numai prin această modalitate de comportament, prin acest mod de a sta acasă, putem să contribuim la a nu se dezvolta această epidemie, să prevenim cât mai mult din situațiile negative, să protejăm pe ceilalți membri ai familiei, să protejăm ceilalți membri ai comunității, pentru că în alt fel nu putem avea niciun fel de efect.

(Valentin Stan, Reporter Observator): În cazul în care sunt oameni care se întorc din zonele afectate, Spania, Italia, Franța, aproape toată Europa. Ce sfaturi aveți legat de modul în care vor veni în țară, de modul de transport, la ce să fie atenți?

(Bogdan Despescu): Cred că trebuie să se asigure foarte bine din punct de vedere al siguranței lor, prin ce mijloc de transport pot fi aduși acasă. După cum bine cunoașteți și s-a transmis public acest lucru, majoritatea curselor din Europa, din punct de vedere al traficului aerian au fost suspendate. Așadar, singurul mijloc sau principalul mijloc de venire acasă ar fi rutier. Și atunci este bine să se asigure acești cetățeni că mijlocul folosit pentru acest transport este unul care să nu-i creeze alte probleme. La nivel național, odată cu intrarea în țară, am organizat anumite culoare sanitare. Deplasarea după trecerea la punctul de frontieră se va realiza pe aceste culoare către județele de carantină sau izolare.

(Valentin Stan, Reporter Observator): Cumva, un sfat e să evite să călătorească doar cu persoana respectivă?

(Bogdan Despescu): Eu cred că cea mai sigură formă de călătorie este cu cei cunoscuți, pentru că și din punct de vedere al transportului de persoane sunt anumite restricții și nu au cum să călătorească prin astfel de mijloace. Au fost restricționate cursele de transport persoane.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Bogdan Despescu: În jur de 10 mii de români au intrat zilnic în țară, ne așteptăm la menținerea acestui număr