Antena Meniu Search
x

Calculator taxa auto 2018. Știi câti bani o să scoți din portofel pentru noua taxă auto?

Timbrul de mediu va fi înlocuit cu o nouă taxă auto până în aprilie 2018, iar valoare maximă ar urma să fie de maxim 200 de euro pe an pentru maşinile poluante.

Calculator taxa auto 2018. Cât vor plăti şoferii pentru noua taxă de poluare introdusă de Guvern

Timbrul de mediu va fi înlocuit cu o nouă taxă auto până în aprilie 2018, iar valoare maximă ar urma să fie de maxim 200 de euro pe an pentru maşinile poluante.

Totuşi, până în prezent, Ministerul Mediului nu a oferit informaţii despre noua taxă auto 2018, singurele informaţii oferite fiind că va fi o taxare în funcţie de emisiile poluante.

"Bugetul Adminstrației Fondului pentru Mediu va fi aprobat undeva în martie - aprilie. Sper ca, până atunci, să avem o înlocuire a timbrului de mediu, conform directivelor europene. Vrem ca poluarea să fie diminuată. Nu știu cum va ieși forma finală a acestei penalități pentru mașinile care vor polua și sper ca în martie anul viitor, înainte ca bugetul de venituri şi cheltuieli să fie aprobat, să avem și o formă finală. Principiul va fi același, adică «poluatorul plătește»", a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, citată de Mediafax.

Pe acelaşi subiect

Taxa auto la prima înmatriculare nu se mai plăteşte în prezent

Intenția de a înlocui timbrul de mediu cu o nouă formă de taxare de mediu a fost o idee constantă, la nivelul Guvernului, încă din februarie 2017, însă până acum nu s-a ajuns la o propunere concretă. Inițial, Daniel Constantin, fostul ministru al mediului, a fost cel care a informat că există planuri pentru o nouă taxă de mediu.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2013, ce reglementa timbrul de mediu pentru autovehicule, a fost abrogată în prima zi a lunii februarie 2017. Astfel, de la acea dată, proprietarii de mașini nu mai sunt obligați să achite taxa auto la prima înmatriculare a unei mașini sau la prima schimbare de proprietar.

Taxa auto din 2018 va fi cuprinsă între 50 şi 200 de euro pe an

Potrivit unor informaţii, noua taxă auto se va achita anual, iar valoare ei va fi cuprinsă între 50 şi 200 de euro pe an, în funcţie de norma de poluare a fiecarei maşini în parte.

"Se va plati anual, la fel ca şi impozitul auto sau RCA-ul. Noua taxă auto se va aplica în funcţie de gradul de poluare al autovehicului. Exemplu: maşinile cu normă de poluare Euro 1 sau Non Euro vor plăti o taxă anuală mare, estimată la 200 euro/an. Maşinile cu normă de poluare Euro 5 şi Euro 6 vor achita în jur de 50 euro/an. Cu cât vor apărea noi norme de poluare (Euro 7, Euro 8 etc.), aceste clase vor fi "premiate" cu o taxă mai mică, de 50 de euro/an, şi celorlalte clase de poluare le vor creşte taxele, fiind încadrate în categorii cu grad de poluare mai ridicat. Înseamnă că cei care au acum un autovehicul cu normă de poluare Euro 5 şi achita 50 de euro/an vor plăti mai mult în momentul în care apar norme noi de poluare, pentru că acele noi norme de poluare vor beneficia de taxa de 50 de euro/an. Cei care s-au grăbit să îşi cumpere şi înmatriculeze maşini în acest an în speranţa că vor scăpa de taxe, nu au scăpat. Majoritatea maşinilor înmatriculate în acest an au norma de poluare Euro 3, Euro 2 si Euro 1. Vor plăti taxe mari", a declarat Cristian Muntean, preşedintele Asociației Societăților de Service Auto Independente (ASSAI), apropiat discuţiilor de la Ministerul Mediului privind taxa auto 2018.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Calculator taxa auto 2018. Știi câti bani o să scoți din portofel pentru noua taxă auto?