Video Casele verzi mai scumpe cu 30% decât cele clasice. Cum se amortizează însă investiţiile
Europa se află în plin proces de tranziţie către energia regenerabilă. Şi România trebuie să treacă la verde până în 2032. O misiune greu de îndeplinit, din moment ce încă ne bazăm pe cărbuni şi gaze. În plus, nici nu folosim la capacitate maximă ce ne oferă natura: soare şi vânt. Aceste două surse sunt însă dependente de vreme şi nu oferă securitate sistemului energetic naţional.
Suntem pe Autostrada Soarelui. Cât vezi cu ochii numai turbine eoliene. Zona Dobrogei a stârnit interesul multor oameni de afaceri şi a atras investiţii de miliarde de euro.
Ondrej Safar, CEO companie producătoare de energie: Este cel mai mare parc de uscat din Europa. Investiţiile au fost în valoare de 1,1 miliarde de euro şi au fost făcute între anii 2008 şi 2012.
Andra Mitu, reporter Observator: În acest parc eolian sunt nu mai puţin de 240 de turbine, cu o capacitate instalată de 600 de MW. Energia electrică produsă ar putea alimenta într-un an de zile 1 milion de gospodării. Cu o condiţie însă: să bată mereu vântul.
Doar că asta nu se întâmplă mereu.
- Avertismentul experţilor în imobiliare. Un detaliu de care trebuie să ţinem cont când cumpărăm o locuință
- Criza energetică din Europa, departe de a se termina. Analiştii spun că preţurile vor rămâne la un nivel record
- Klaus Iohannis: Alternativa la gazul rusesc trebuie să o găsim la noi în ţară - energie nucleară, eoliană,...
Ondrej Safar, CEO companie producătoare de energie: Iarna, primăvara şi toamna sunt anotimpurile principale <n.r. când producţia de energie eoliană este mare>, de regulă dimineaţa sau seara, când sunt schimbările de temperatură şi este generat vântul.
Alexandru Liţă, angajat parc eolian: Viteza optimă pentru a porni turbinele este de 3,5 m/s, iar viteza optimă de producţie este de aproximativ 14 m/s.
Şi mai este o problemă: nu există capacităţi de stocare a energiei verzi.
Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei: Degeaba folosim energia eoliană noaptea, de exemplu, dacă nu este cerere şi o exportăm la un preţ mic. Când putem să o stocăm în baterii electrice şi să o folosim pe timpul zilei, atunci când este nevoie şi importăm energie electrică. Asta nu s-a făcut în România şi păcat, pentru că s-au investit foarte mulţi bani în energia regenerabilă.
În 2020, 15 la sută din energia României a venit din surse regenerabile. Procentul ar putea fi mărit considerabil. Spre exemplu, acum, avem circa 3.500 de MW instalaţi în vânt. Potenţialul e de patru ori mai mare, de 14.000 de MW.
Cum se amortizează investiţiile în casele verzi
Simona Căpşună, meteorolog: Zona cu cel mai mare potenţial eolian din România este zona de munte, pentru că acolo la înălţimi mai mari de 50 de metri şi la altitudini de 1.000-1500 de metri vântul atinge viteze de peste 10 m/s.
Silvia Vlăsceanu, expert în energie: Energia curata inseamnă şi energie nucleară şi cu siguranța ca trebuie sa dezvoltam capacități nucleare. Energie hidro avem, da iarăsi este un potențial hidrografic limitat.
Iar în lipsa unui ajutor de la autorităţi, oamenii găsesc singuri soluţia.
Andra Mitu, reporter Observator: Aceasta casa solară folosește nu mai puțin de 32 de panouri fotovoltaice pentru a-şi asigura energia. Vara, instalația produce mai mult decât este necesar. Iarna în schimb, proprietarii acestei case au nevoie și de energie electrică.
Cu 30 de mii de lei Mihai Bacrău şi-a instalat la fermă zece panouri fotovoltaice şi o turbină eoliană.
Mihai Bacrău, fermier: Am fost în multe excursii plecat pe tema agriculturii și am văzut foarte multe ferme care merg pe energie verde. Și atunci am preluat și eu.
Casa din lemn, eficientă energetic, e o altă variantă.
Daniel Butucel, inginer: O termoizolatie suficientă, sa izolezi mai bine ca și cum mergi la schi iarna la munte și ai nevoie de o geaca mai groasa sa nu îți fie frig, în acel moment corpul consuma mai multă energie. La fel e și cu casa.
O astfel de locuinţă poate fi cu 30% mai scumpă decât una clasică, însă cheltuielile se amortizează prin scăderea facturilor la utilităţi.
Bogdan Frătiţă, proprietar casă eficiența energetic: Din calculele arhitectului ar trebui sa ieșim undeva la 100 lei pe luna. Cost cu încălzire + electricitate.
Iar nişte studenţi din Bucureşti au construit de la zero o locuinţă ce funcţionează cu panouri fotovoltaice.
Corina Fugaru, project manager ONG: Cu casa în care suntem acum am participat în 2018 în Dubai și am câștigat locul 4. Se poate construi sustenabil și eficient.
Tranziţia la energie verde este încă scumpă. Până în 2032, producția de energie regenerabilă va fi susţinută şi consumatorii casnici prin plata certificatelor verzi, care reprezintă aproximativ opt procente din valoarea facturii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰