Antena Meniu Search
x

Video Castru roman distrus de pluguri, într-o localitate din Gorj. Primăria spune că nu are soluţii pentru această situaţie

Istorie aruncată la gunoi: un castru roman - adică o aşezare fortificată veche de peste 2000 de ani - dintr-o localitate din Gorj a fost arat. Tractoarele au scos la suprafață artefacte care ar trebui protejate, nu distruse. Din păcate nu vorbim despre o simplă greşeală, ci despre o problemă care pare fără soluţie. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 26.05.2023, 14:21

Vezi și

În urmă cu 50 de ani au fost făcute săpăturile care au scos la iveală castrul roman din localitatea Cătunele. S-au făcut atunci şanţuri chiar şi de doi metri. După 1989, terenurile au fost retrocedate oamenilor şi nu s-a mai ţinut cont de cercetările arheologice. Oamenilor li s-a impus o singură condiţie: să nu construiscă pe aceste terenuri. Nu au construit, dar s-a distrus. 

În fiecare primăvară, oamenii muncesc terenurile, le ară să le poată cultiva. Localnicii spun că şi acum găsesc în spatele plugurilor bucăţi de ceramică, pietre in fostele alei romane şi chiar şi monede. Primăria spune că nu are soluţii în această situaţie, nu are terenuri pe care să le dea la schimb celor care deţin aici proprietăţi. 

Singura variantă ar fi ca statul să cumpere aceste terenuri şi să pună în valoare castrul roman, dar asta înseamnă foarte mulţi bani şi este un demers de durată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Castru roman distrus de pluguri, într-o localitate din Gorj. Primăria spune că nu are soluţii pentru această situaţie