Antena Meniu Search
x

Ce sunt pistoalele recuzită și cât de periculoase sunt gloanțele oarbe de fapt

Actorul Alec Baldwin a ucis-o accidental pe Halyna Hutchins o femeie director de imagine pe platourile de filmare ale peliculei Rust şi l-a rănit totodată pe regizorul Joel Souza.

de Redactia Observator

la 22.10.2021, 16:15

Ce sunt pistoalele recuzită și cât de periculoase sunt gloanțele oarbe de fapt
Platoul de filmare de la Rust - Instagram

Arma recuzită s-a descărcat accidental asupra directorului de imagine şi asupra regizorului. Femeia în vârstă de 42 de ani a fost transportată de urgenţă la un spital din New Mexico, fiind rănită la stomac. Medicii nu au putut decât să-i constate decesul. Şi regizorul a ajuns la spital unde a primit îngrijiri medicale, însă a fost externat şi este acum în afara oricărui pericol. 

După incident, Alec Baldwin a fost văzut cu ochii în lacrimi, vorbind la telefon. Poliţiştii nu au formulat deocamdată nicio acuzaţie iar ancheta este în plină desfăşurare. Printr-o coincidenţă stranie, scenariul filmului Rust porneşte tot de la un omor accidental, comis de nepotul protagonistului interpretat de Alec Baldwin

Pe un platou de filmare s-a întâmplat o tragedie din viața reală

Poliția spune că actorul american de 63 de ani, Alec Baldwin, a tras cu o armă din recuzită. O anchetă este în curs de derulare și nu știm încă ce a mers prost. Un purtător de cuvânt al lui Alec Baldwin a declarat că la filmări a avut loc un accident care a implicat descărcarea unui pistol din recuzită, cu gloanțe oarbe. În ciuda faptului că sună inofensive, atât pistoalele recuzită cât și gloanțele oarbe pot fi periculoase, relatează BBC.

Pe acelaşi subiect

Ce este un pistol de recuzită?

Gloanțele oarbe sunt folosite în industria filmului pentru a imita muniția reală. Sunt atât de convingătoare pentru că sunt în esență gloanțe reale modificate. Gloanțele moderne sunt făcute dintr-un cartuș, ce conține un tub metalic cu praf de pușcă (material exploziv). Când se apasă pe trăgaci, se aprinde materialul exploziv iar glonțul atașat la capăt este declanșat.

În loc să folosească un proiectil metalic, gloanțele oarbe conțin materiale precum bumbac sau hârtie atașate. Chiar dacă pistoalele recuzită sunt considerate arme nefuncționale, cum ar fi pistoalele cu bile, termenul se aplică și pistoalelor reale utilizate pe platourile de filmare. Ele oferă autenticitate producțiilor - dacă trageți cu gloanțe oarbe folosind un pistol recuzită auziți o bubuitură puternică, simțiți un recul și vedeți un flash, lumina de la aprinderea prafului de pușcă.

S-au mai întâmplat astfel de accidente?

Cazul este similar cu cel al lui Brandon Lee, actorul legendarului Bruce Lee. Brandon Lee a murit la doar 28 de ani în 1993, în timp ce filma The Crow, când un pistol recuzită care avea încărcat din greșeală un glonț fals a fost tras în el. Gloanțele false sunt folosite pentru prim-planuri și trebuie apoi să fie scoase și înlocuite cu cele oarbe. După ce Lee a fost împușcat, camerele au continuat să filmeze. Abia atunci când actorul nu s-a mai ridicat la sfârșitul scenei, cei de pe platou și-au dat seama că ceva nu era în regulă.

Într-un alt incident, în 1984, actorul american Jon-Erik Hexum a început să facă glume pe platourile unei emisiuni de televiziune, frustrat că filmările întârziau. A încărcat un revolver cu un glonț orb, a răsucit cilindrul, a pus arma la tâmplă și a tras. Nu a fost ucis imediat de proiectil, dar forța exploziei a fost atât de puternică încât i-a fracturat craniul. A murit câteva zile mai târziu, în spital.

Cum pot fi folosite în condiții de siguranță armele din recuzită și gloanțele oarbe

Moartea lui Hexum a aratăt problema serioasă a gloanțelor oarbe - chiar și fără vârful glonțului, acestea pot fi extrem de periculoase. În plus, riscul crește pentru că pe unele platouri de filmare se folosește praf de pușcă suplimentar pentru a face impactul vizual mai puternic.

Platourile de filmare au de obicei reguli stricte cu privire la utilizarea armelor din recuzită. Specialiști în arme furnizează pistoale pentru a fi folosite pe platourile de filmare și oferă sfaturi cu privire la utilizarea lor. „Dacă cineva chiar a pus un glonț real acolo, în primul rând acea armă nu ar fi trebuit să fie pe platou”, a spus Bill Davis, un expert în arme care a lucrat la mai multe producții de film și televiziune.

”În al doilea rând, cineva ar fi trebuit să inspecteze vizual arma cu un creion pe țeavă și o lanternă pentru a se asigura că nu există obstacole în mecanism și al treilea rând, trebuie să inspecteze cartușul care intră acolo.”, a mai spus acesta.

Multe voci din industria filmului s-au întrebat de ce, într-o perioadă în care efectele de armă pot fi adăugate foarte ușor și ieftin folosind calculatoare, încă se mai folosesc gloanțele oarbe. „Nu mai există niciun motiv să mai avem arme încărcate cu gloanțe oarbe sau orice altceva pe platoul de filmare. Ar trebui să fie complet scoase în afara legii”, a scris pe Twitter Craig Zobel, un actor și regizor care a lucrat la Westworld și Mare of Easttown.

„Pistoalele recuzită sunt arme”, a scris pe Twitter scenaristul TV David Slack. „Gloanțele oarbe au praf de pușcă adevărat în ele. Ele pot răni sau ucide – și au făcut-o în trecut. Dacă vă aflați vreodată pe un platou în care pistoalele din recuzită nu sunt tratate serios și manipulate în siguranță, plecați. Niciun spectacol sau nicio filmare nu merită ca viața oamenilor să fie pusă în pericol”, a adăugat el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ce sunt pistoalele recuzită și cât de periculoase sunt gloanțele oarbe de fapt