Antena Meniu Search
x

Cea mai lungă tiroliană din ţara noastră rămâne închisă. Cinci ani a funcționat fără avize

Cea mai lungă tiroliană din ţara noastră stă închisă. Edilii din Săcele au aflat că instalaţia de pe traseul Canionului Şapte Scări funcţionează fără toate avizele. După cinci ani în care nu s-a făcut niciun control. Şi după un reportaj Observator care a arătat că, în România, o singură tiroliană are autorizaţie de funcţionare de la ISCIR.

Vezi și

Cea mai lungă tiroliană din ţara noastră stă închisă. Edilii din Săcele au aflat că instalaţia de pe traseul Canionului Şapte Scări funcţionează fără toate avizele. După cinci ani în care nu s-a făcut niciun control. Şi după un reportaj Observator care a arătat că, în România, o singură tiroliană are autorizaţie de funcţionare de la ISCIR. S-au luat primele măsuri, doar că administratorii instalaţiei se declară nedumeriţi. Chiar ISCIR-ul le-ar fi transmis, în scris, confirmarea că nu trebuie să-i autorizeze. 

După ani de zile în care tirolienele au funcţionat fără autorizaţii, peste tot în ţară, se iau măsuri. Însă legislaţia nedumereşte atât administratorii, cât şi autorităţile. Instalaţia de pe traseul Canionulului 7 Scări abia a fost extinsă. Şi, după inaugurare, închisă de primarul oraşului Săcele.

Dincolo de vorbe, administratorul tirolienei, adică Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele, are şi un act la dosar. Firma de mentenanţă a instalaţiei ar fi întrebat ISCIR, autoritatea responsabilă pentru control şi avizare, dacă e nevoie de o inspecţie şi un document oficial. Ar fi primit un răspuns negativ, semnat şi parafat.

"Instalaţiile de tip tiroliană şi panourile de căţărat nu se supun prevederilor prescripţiilor tehnice ISCIR", susțin oficialii Regiei.

Şi asta pentru că cea mai lungă tiroliană din ţară nu s-ar afla într-un parc de distracţii îngrădit, ci într-o pădure. Cu documentul administratorilor de la Săcele, reporterii Observator au mers la Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune si Instalatiilor de Ridicat. Unde, în urmă cu o săptămână, totul era clar.

Reprezentanţii ISCIR au recunoscut şi că verificările se fac la o sesizare. În ţară, sunt doar 55 de inspectori. Şi nu mai puţin de 55 de tiroliene. Între timp, cea mai lungă tiroliană din ţară rămâne închisă.

Tiroliana de la 7 Scări funcţionează din 2013. Şi, doar de la începutul anului, a atras peste 11.000 de turişti. De asemenea, aici nu s-au înregistrat incidente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cea mai lungă tiroliană din ţara noastră rămâne închisă. Cinci ani a funcționat fără avize