Antena Meniu Search
x

Cea mai mare tragedie aviatică din istorie: 538 de morţi!

Acum 37 de ani, pe pista aeroportului din Tenerife, două avioane de tip Boeing 747, pline cu pasageri, s-au lovit provocând cel mai mare dezastru aviatic din istoria aviaţiei

Căutările cursei Malaysian Airlines continuă şi, deşi momentan încă nu a fost găsită epava avionului, un satelit francez a descoperit fragmente ce ar putea fi bucăţi din aeronavă la aproximativ 2.500 de km de Perth. 

Autorităţile nu cred că mai există şanse ca vreunul dintre cei 239 de pasageri să fie în viaţă. Deşi este o adevărată tragedie, a existat un accident aviatic şi mai grav de atât pe 27 martie 1977. 

Acum 37 de ani, pe pista aeroportului din Tenerife, două avioane de tip Boeing 747, pline cu pasageri, s-au lovit provocând cel mai mare dezastru aviatic din istoria aviaţiei. 538 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma impactului!

Dar cum a fost posibil ca două avioane pline cu pasageri să se ciocnească pe pistă?

În acea zi, o bombă explodase în aerogara din Las Palmas, astfel că s-a luat decizia ca aeroportul din Las Palmas să fie închis. Cele două aeronave, ale companiilor PanAm, respectiv KLM, au fost redirecţionate, la fel ca multe alte curse, spre aeroportul din Tenerife. 

În momentul în care s-a decis redeschiderea aeroportului din Las Palmas, cele două avioane au primit acceptul de decolare. Ambele aeronave au început manevrele de decolare, aflându-se faţă în faţă, la o distanţă de câteva sute de metri. 

Avionul companiei KLM a început manevrele de decolare, iar celălalt avion l-a urmat. Marea problemă a fost ceaţa, care era extrem de densă, astfel că vizibilitatea scăzuse sub 200 de metri şi cele două avioane nu se vedeau. 

Aeronava PanAm a început şi ea manevrele de decolare fără să aibă permisiunea turnului de control, astfel că avioanele s-au ciocnit, iar impactul a fost devastator. 

Toate cele 248 de persoane din cursa KLM au murit şi 335 din cele 396 ale cursei americane. 61 de oameni din aeronava PanAm au supravieţuit miraculos, inclusiv piloţii şi echipajul!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cea mai mare tragedie aviatică din istorie: 538 de morţi!