Cel mai mare kurtos kalacs din Ținutul Secuiesc are 14 metri
Nelipsit la toate târgurile din ţară, cozonacul secuiesc este un desert simplu, dar cu o vechime de secole. Legendele spun că primul kurtos kalacs a fost plămădit pe vremea când ungurii şi secuii erau cotropiţi de tătari.
Nelipsit la toate târgurile din ţară, cozonacul secuiesc este un desert simplu, dar cu o vechime de secole. Legendele spun că primul kurtos kalacs a fost plămădit pe vremea când ungurii şi secuii erau cotropiţi de tătari.
Iar noi, pasionaţi de istorie şi gastronomie, am plecat în căutarea kurtos-ului autentic.
Aşa am ajuns la Sfântu Gheorghe, la "Festivalul deliciilor dulci", chiar în momentul în care meşterii cofetari pregăteau cu grijă aluatul pentru deliciosul desert.
După ce este întins cu grijă, aluatul se rumeneşte sub cărbunii încinşi. Când este aproape gata, kurtosul se asezonează, după gust, cu nucă, scorţişoară sau vanilie. La final, clienţii dau verdictul.
Mii de oameni au participat la cea de-a treia ediţie a Festivalului deliciilor dulci. Bugetul pentru evenimentul din acest an a fost de 200 de mii lei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰