Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un bărbat a cărui viaţă depindea de un transplant, salvat chiar de soţia lui

Un bărbat de 43 de ani din Oneşti a descoperit că este compatibil cu soţia sa în mai multe feluri decât îşi imagina. Bolnav de rinichi, acesta a avut nevoie de un transplant iar partenera de viaţă s-a oferit imediat să-i doneze unul.

de Redactia Observator

la 30.04.2020 , 10:45

  • Vasile a aflat acum şase ani că este bolnav.
  • Singura lui şansă era un transplant.

De obicei, şansele ca un organ care nu este donat de o rudă de sânge să fie compatibil sunt de una la 100.000. Operaţia, însă, a fost un succes. 

Vasile a aflat acum şase ani că este bolnav. Avea o afecţiune gravă la rinichi, care a putut fi ţinută în frâu cu tratament doar până la sfârşitul anului trecut. Atunci, medicii i-au spus că singura sa şansă la viaţă este un transplant.

Vasile, pacient: În 2019, mi s-a spus dacă are cineva din familie să îmi doneze. Ne-am gândit să facem analizele de compatibilitate cu soţia. A fost compatibilă. În 2019, am început dializa şi acum am efectuat transplantul renal. O să revin la o viaţă normală cu acest rinichi.

Vezi și

Un rinichi primit de la un donator care nu este rudă de sânge cu pacientul are o şansă din 100.000 să fie compatibil. Tocmai de aceea, prognosticul medicilor a fost rezervat, la început. Însă operaţia, făcută la centrul de transplant renal din Iaşi, a fost un succes.

Dr. Adrian Covic, coordonator centru transplant renal Iasi: O familie unita, extrem de puternica, extrem de apropiati cei doi si. rezultatele sunt excelente in acest moment. Suntem bucurosi si fericiti ca intr-o mare de ingrijorare si tristete pe care o traim cu totii, zilele acestea, putem da si vesti bune.

Pandemia nu a închis activitatea de transplant la centrul din Iaşi. În ultima perioadă, alţi doi pacienţi au primit o şansă la viaţă.

Dr. Adrian Covic, coordonator centru transplant renal Iasi: Merita sa continuam aceste activitati. In lipsa lor, pacientii ar fi fost in dializa, cu o speranta de viata mai mica. Si vedeti ca, in dializa, exista un risc, in contextul pandemiei.

În cei 20 de ani de când se efectuează intervenţii de trasnplant de rinichi la Iasi, au fost realizate doar 5 astfel de operaţii, cu compatibilitate între soţi. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » Un bărbat a cărui viaţă depindea de un transplant, salvat chiar de soţia lui