Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Concediul de crestere al copilului 2018. Acte necesare şi condiţii de acordare

Concediul de crestere al copilului 2018. Condiţiile pentru acordarea indemnizației pentru creşterea copilului au suferit unele modificări în ultimele luni de zile, pentru alinierea la normele europene.

de Redactia Observator

la 13.08.2018 , 12:08

O mămică aflată în concediu maternal îşi sărută bebeluşul Condiţiile pentru acordarea indemnizației pentru creşterea copilului - hepta

Concediul de crestere al copilului 2018. Condiţiile pentru acordarea indemnizației pentru creşterea copilului au suferit unele modificări în ultimele luni de zile, pentru alinierea la normele europene.

Astfel, ministerul Muncii face câteva precizări importante în privinţa Concediul de crestere al copilului 2018.

Concediul de crestere al copilului 2018. Cine are dreptul

Articolul continuă după reclamă

Beneficiază de concediul și indemnizația pentru creșterea copiilor, persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, au realizat timp de cel puţin 12 luni venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Perioada pentru care se acordă concediul și indemnizația pentru creşterea copilului este până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.

Concediul de crestere al copilului 2018. Indemnizaţia lunară

Indemnizaţia lunară prevăzută pentru creșterea copiilor se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului şi (nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată). Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.

Concediul de crestere al copilului 2018. Documente necesare

Drepturile reprezentând indemnizaţia lunară pentru creșterea copiilor se acordă pe bază de cerere, însoţită în mod obligatoriu de:

- copia actului de identitate al solicitantului şi a certificatului de naştere al copilului pentru care se solicită dreptul ori, după caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de către persoana care primeşte documentele;

- actele doveditoare privind calitatea solicitantului şi relaţia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicită dreptul;

- actele doveditoare privind îndeplinirea perioadelor prevăzute în O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor ;

- dovada eliberată de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;

- dovada privind suspendarea activităţii pentru perioada în care se solicită concediul pentru creşterea copilului;

- orice alte documente care să ateste îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.

Concediul de crestere al copilului 2018. Unde se depune cererea

Cererile pentru acordarea drepturilor reprezentând indemnizaţia pentru creșterea copiilor şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv la sediul direcției generale de asistență socială și protecția copilului a sectorului municipiului Bucureşti pe raza căruia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Concediul de crestere al copilului 2018. Condiţii de acordare

Dreptul la concediul pentru creşterea copilului persoanelor ai căror copii se nasc începând cu data de 1 martie 2012, în situaţia în care ambele persoane din familia respectivă îndeplinesc condiţiile de acordare a acestuia, se acordă după cum urmează:

- cel puţin o lună din perioada totală a concediului de creştere a copilului este alocată uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

- în situaţia în care persoana prevăzută la lit. a) nu solicită dreptul la concediul care îi revine, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acesteia.

- În situaţia prevăzută la lit. b), persoana care a solicitat iniţial concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului poate opta pentru concediul fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vei merge la vot în turul 2 al alegerilor prezidențiale?
Observator » Evenimente » Concediul de crestere al copilului 2018. Acte necesare şi condiţii de acordare