Antena Meniu Search
x

Video Constanţa rămâne fără simboluri. Vapoarele montate la intrările în oraş vor fi duse la fier vechi

Vapoarele care întâmpină turiştii la intrările în Constanţa devin istorie. Simboluri ale oraşului, acestea vor fi demontate şi trimise la fier vechi. Primăria susţine că navele sunt într-o stare avansată de degradare, iar repararea şi întreţinerea lor ar costa mult prea mult.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 01.04.2022, 20:29

Vezi și

Vapoarele care străjuiesc intrările în oraşul Constanţa sunt foste vedete militare de patrulare şi intervenţie pe mare, folosite în trecut de Poliţia de Frontieră. În urmă cu 19 ani, autorităţile au decis că oraşul are nevoie de simboluri pe care să le poată recunoaşte oricine. Cum navele îşi încheiaseră periplul pe mare, soluţia a fost la îndemână. "Între anii 1970 şi 2010 s-au aflat în serviciul Poliţiei de Frontieră un număr de 20 de nave, care au intrat în procedura de scoatere din serviciu între anii 2006 şi 2010. O parte dintre aceste nave au fost donate către Primăria Constanţa", a declarat Andrei Ene - purtător de cuvânt Garda de Coastă.

Cinci la număr, navele, la bordul cărora au fost instruite generaţii de marinari, au fost atunci recondiţionate, revopsite şi urcate pe postamente, la fiecare intrare în oraş. Cea mai titrată vedetă militară este cea de la gară. În anul 2000, echipajul său a făcut prima captură pe mare a unui vas venit la braconat în apele teritoriale, iar trei ani mai târziu a prins un alt pescador turcesc care braconase tone de calcan şi rechin. Între timp au ajuns să fie măcinate de rugină, susţine primăria, care a decis să le ducă la fier vechi, pentru că recondiţionarea şi îngrijirea lor ar costa prea mult. O decizie cu care nu toţi constănţenii sunt de acord. Ultima oară, navele au fost vopsite în 2016. Atunci o echipă de tineri artişti şi voluntari le-au transformat în exponate de artă urbană.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Constanţa rămâne fără simboluri. Vapoarele montate la intrările în oraş vor fi duse la fier vechi