Antena Meniu Search
x

Video Control judiciar pentru cel mai influent sindicalist. Ion Rădoi e acuzat de şantaj

Ion Rădoi, unul dintre cei mai puternici lideri sindicali din România, este acuzat de şantaj. Procurorii anticorupţie spun că el a organizat protestul care a paralizat o zi întreagă metroul. Motivul era decizia ministrului Transporturilor de a demola magazinele din staţiile de metrou. Peste 10 milioane de lei ar fi incasat ilegal sindicatul din chiriile plătite de proprietarii chioşcurilor în ultimii trei ani.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 15.07.2021, 20:37

Vezi și

Așa a ieșit Ion Rădoi de la DNA, după aproape șase ore de audieri. Zeci de susţinători au făcut paravan în jurul lui, ca să-l scape de întrebările jurnaliștilor. Liderul sindicatului de la metrou a scăpat de cătușe. Și a primit control judiciar pentru 60 de zile. Procurorii anticorupție îl acuză de șantaj și folosirea influenței. Concret, ca să se impună în fața conducerii Ministerului Transporturilor și Metrorex , Rădoi amenința cu greve. Așa cum s-a întâmplat și pe 26 martie, când protestul sindicaliștilor a paralizat Capitala. A fost modul prin care a încercat să obţină prelungirea contractelor pentru chioşcurile de la metrou, spun procurorii.

Ceea ce n-a făcut decât să pună și mai mult gaz pe focul războiului dintre Ministerul Transporturilor și Uniunea Sindicală. La finalul lunii martie, ministrul Cătălin Drulă a depus o plângerea penală la DNA împotriva celor responsabili pentru blocarea metroului în plină pandemie. După aproape patru luni, procurorii anticorupție au trecut la fapte: au descins în casele liderului sindical, din București și Sinaia.

Motivul perchezițiilor, spun procurorii, sunt presupuse infracțiuni de corupție, legate de exploatarea și administrarea magazinelor de la metrou, din 2018 până în prezent. Descinderile vin după demolarea celor mai multe dintre chioșcuri - spații de pe urma cărora sindicatul încasa 70% din chirii. Și secretarul General al Asociatiei Comerciantilor de la Metrou a dat cu subsemnatul la DNA.

"Contractul nostru mai este până în 26 septembrie, 2021. Se prelungeşte prin act adiţional în fiecare an. Nu ştiu unde au fost abuzurile. Este şi un proces pe rol, care ar trebui să se termine", a declarat Victor Muşatu, Secretar General Asociaţia Comercianţilor de la Metrou.

Și iubita lui Rădoi, administrator al unor firme care aveau spații comerciale la metrou, a fost pusă sub control judiciar. Ea e acuzată de complicitate la faptele comise de sindicalistul-șef. Cât timp se află sub control judiciar, Ion Rădoi n-are voie să meargă la sediul sindicatului, de la Piața Unirii. Îi e interzis și să-și exercite funcția de conducere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Control judiciar pentru cel mai influent sindicalist. Ion Rădoi e acuzat de şantaj