Antena Meniu Search
x

Coreea de Nord, GATA DE RĂZBOI. Phenianul anunţă că va riposta dacă Washington trimite un portavion spre Peninsulă

Coreea de Nord a ameninţat marţi să riposteze la trimiterea 'lipsită de raţiune' a unui portavion american spre coastele Coreii de Sud, avertizând că este pregătită de 'război', declaraţia intervenind pe fondul escaladării tensiunilor în regiune, relatează France Presse.

- Reuters

Coreea de Nord a ameninţat marţi să riposteze la trimiterea 'lipsită de raţiune' a unui portavion american spre coastele Coreii de Sud, avertizând că este pregătită de 'război', declaraţia intervenind pe fondul escaladării tensiunilor în regiune, relatează France Presse.

'Desfăşurarea americană, lipsită de raţiune, pentru invadarea RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) a atins o fază îngrijorătoare', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe nord-coreean, citat de agenţia oficială KCNA, într-un prim comentariu al regimului de la Phenian după anunţul Washingtonului cu privire la trimiterea spre Peninsula Coreea a portavionului USS Carl Vinson şi flotei sale.

'Republica Populară Democrată Coreeană este pregătită să reacţioneze, indiferent de tipul de război dorit de SUA', a adăugat el.

Preşedintele Donald Trump ceruse recent consilierilor săi să pregătească întreaga gamă de opţiuni posibile pentru a se putea exercita presiuni asupra Phenianului şi de a-l obliga să-şi întrerupă programul de înarmare nucleară, s-a aflat dintr-o sursă diplomatică duminică. El a ameninţat chiar şi cu o acţiune unilaterală americană împotriva Coreei de Nord în cazul în care China nu reuşeşte să cheme la ordine regimul nord-coreean.

Dar ameninţarea Phenianului de marţi sugerează că regimul lui Kim Jong-Il nu intenţionează să-şi schimbe atitudinea: 'Vom lua măsuri de cel mai puternic contraatac împotriva provocatorilor şi ne vom apăra prin forţa armelor', a indicat acelaşi purtător de cuvânt al Phenianului, citat de KCNA, potrivit AFP.

Potrivit unor speculaţii, se aşteaptă un test nuclear iminent din partea Coreii de Nord, în contextul în care regimul de la Phenian se pregăteşte să celebreze sâmbătă 105 ani de la naşterea fondatorului său, Kim Ir-sen. De fapt, aceste ceremonii sunt adesea pretextul pentru o desfăşurare de forţe militare.

În cadrul cercetărilor sale pentru a se dota cu rachetă balistică echipată cu focos nuclear care să-i permită să atingă teritoriul SUA, Coreea de Nord a efectuat deja cinci teste nucleare, inclusiv două în 2016.

Mai multe imagini din satelit sugerează un al şaselea test în curs de pregătire, iar serviciile secrete americane estimează că, în mai puţin de doi ani, Phenianul ar putea să dispună de arme care să atingă teritoriul SUA.

Manevrele militare anuale comune desfăşurate în prezent de Statele Unite şi Coreea de Sud sunt de asemenea percepute ca un fel de ameninţare de către regimul nord-coreean, care le califică drept pregătiri de război.

Sursa: Agerpres

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Coreea de Nord, GATA DE RĂZBOI. Phenianul anunţă că va riposta dacă Washington trimite un portavion spre Peninsulă