Antena Meniu Search
x

Primele cazuri de coronavirus descoperite în oraşe mari din România, unde răspândirea e greu de controlat

Cele mai negre scenarii devin realitate: coronavirusul se răspândeşte de la o zi la alta în România! Alte două noi cazuri au fost confirmate în zone diferite. La Timişoara şi în Maramureş! Este vorba despre o femeie de 38 de ani şi un bărbat de 45 de ani care s-au întors din Italia.

De Redactia Observator la 28.02.2020, 19:30
Vezi și
  • Au fost descoperite primele cazuri de coronavirus în oraşe mari din România
  • Pacienţii au fost izolaţi în clinici de specialitate

Cele mai negre scenarii devin realitate: coronavirusul se răspândeşte de la o zi la alta în România! Alte două noi cazuri au fost confirmate în zone diferite. La Timişoara şi în Maramureş! Este vorba despre o femeie de 38 de ani şi un bărbat de 45 de ani care s-au întors din Italia, însă atenţie, nu din zonele de focar! Situaţia e cu atât mai gravă cu cât sunt primele cazuri depistate în oraşe mari, acolo unde răspândirea virusului e mult mai greu de controlat.

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Putem să vă anunţăm că mai avem două confirmări coronavirus pozitiv 

Virusul care a înspăimântat o lume a ajuns acum în trei judeţe din România. După Gorj, au apărut doi bolnavi în Timiş şi Maramureş. Ambii s-au întors recent din Italia. Cele doua cazuri au un numitor comun alarmant. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Trebuie să subliniem. Cele două cazuri au venit din afara zonelor unde este impusă izolarea sau carantinarea

Printre bolnavi, o femeie de 38 de ani din Timişoara. A aflat că are coronavirus acasă. La câteva ore după anunţul oficial, o ambulanţă a ajuns la locuinţa ei. Pacienta locuia singură şi a fost preluată cu o izoletă sub presiune şi transportată la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, unde va rămâne sub tratament. 

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Pe 17 februarie, merge o zi la Bergamo, în afara zonei de definiţie de caz, se întoarce, iar pe 25 februarie prezintă un prim semn, cu o stare generală alterată 

Femeia s-a întors în ţară cu avionul, înainte ca pe aeroportul din Timişoara să fie luate măsuri de protecţie. Totuşi, a mers la spital abia ieri, la două zile după apariţia primelor simptome. Medicii i-au recoltat probe pentru testarea COVID-19 şi au lăsat-o să plece acasă, cu recomandarea să se autoizoleze. Nu se ştie dacă femeia a respectat aceste indicaţii. 

Virgil Musta, şef Secție Boli Infecțioase Spitalul Victor Babeș: A fost consultată, nu avea febră, tusea era minoră. A fost lăsată să continue izolarea la domiciliu. Când am sunat-o azi să o anunţăm, nu a fost speriată

În cazul ei, autorităţile nu s-au pus de acord privind traseul ITALIA-ROMÂNIA. Dacă Ministerul Sănătăţii spune că femeia a călătorit în data de 17 februarie, Direcţia de Sănătate Publică Timiş spune că a plecat pe 19 februarie şi s-a întors pe 20. Aceeaşi dată apare şi într-un comunicat transmis de compania aeriană cu care femeia a zburat. 

Cert este că până ieri, când s-a prezentat la spital, pacienta ar fi putut infecta multe alte persoane. De la cei împreună cu care a călătorit, până la familie, colegi de muncă sau alţi oameni cu care a intrat în contact. De altfel, primele date arată că, în weekend, ea şi-a vizitat părinţii din Lugoj şi mai mulţi prieteni. 

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă: Normal că la ce a apărut astăzi, cele două persoane care sunt confirmate, Direcţiile de Sănătate Publică vor lua măsurile pentru ancheta epidemiologică şi pentru a stabili contacţii celor două persoane

Al doilea pacient confirmat cu coronavirus este un bărbat de 45 de ani din Baia-Mare, care lucrează ca sudor în Udine, Italia. Şi el s-a întors în România din afara zonelor de focar din Peninsulă. 

Primele infromaţii arată că ar fi intrat în ţară cu maşina, în 25 februarie, prin vama Petea. Era deja diagnosticat cu pneumonie de către medicii din Italia şi lua tratament. Dar acolo nu i s-a făcut şi testul pentru COVID-19. 

Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Ajunge în România având febră, se prezintă la spital în Maramureş, de unde este internat la Clinica de Boli Infecţioase din Maramureş, unde prezintă tratament simptomatic. Ieri, prezentând un grad de insuficienţă respiratorie, este transferat la Centrul de Boli Infecţioase Cluj

Bărbatul este internat încă de aseară aici, la Spitalul de Boli Infecţioase, într-unul dintre saloanele amenajate special pentru cei intaţi în carantină. Acesta primeşte tratament pentru pneumonie şi va rămâne izolat cel puţin două săptămâni.

Bărbatului i s-au făcut două teste pentru coronavirus. Unul în 26 februarie, iar celălalt - azi-dimineaţă. Ambele rezultate au venit în cursul zilei de azi şi sunt pozitive. Pacientul este căsătorit şi nu are copii. Soţia lui este în carantină, în Baia Mare, sub pază. 

Rareş Pop, directorul DSP Maramureş: Se va lua legătura cu absolut toate persoanele posibile sau cu care sigur a luat contact pentru a vedea exact traseul şi harta pe unde a mers acest pacient

Urmează ore de foc, în care autorităţile vor trebui să stabilească traseul exact al fiecăruia dintre ei şi să găsească toate persoanele cu care aceştia au interacţionat. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Evenimente » Primele cazuri de coronavirus descoperite în oraşe mari din România, unde răspândirea e greu de controlat