Antena Meniu Search
x

Coronavirus în România. Ziua cu cele mai multe decese din starea de alertă. Direcţiile de Sănătate Publică par depăşite de situaţie (Video)

Este al patrulea cel mai grav bilanţ de la începutul pandemiei. Numărul cazurilor active a crescut pentru a noua zi consecutiv, iar decesele au ajuns la 31 în ultimele 24 de ore. Poate nu am fi ajuns aici dacă cei care fi trebuit să ţină sub control răspândirea virusului şi-ar fi făcut treaba. Este vorba despre Direcţiile de Sănătate Publică din fiecare judeţ, rămase fără direcţie într-un moment crucial. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 07.07.2020, 20:06

Vezi și
  • 31 de români au fost răpuși de coronavirus, în ultimele 24 de ore.
  • Se presupune că numărul românilor infectați cu noul coronavirus ar fi mult mai mare, decât cel anunțat oficial.

Este ziua în care au fost raportate cele mai multe decese din starea de alertă, respectiv 31. 30 dintre aceștia aveau și alte probleme de sănătate.

A crescut și numărul românilor diagnosticați cu covid 19. Au fost raportate aproape 400 de noi cazuri, în ultimele 24 de ore. Cifra este mult mai mare decât cea raportată ieri, când am avut doar 250 de îmbolnăviri.

A crescut și numărul românilor în stare gravă și critică, internați la terapie intensivă, la 231.

Institutul Național de Sănătate Publică a analizat situația îmbolnăvirilor din România și, din păcate, înregistrăm a cincea săptămână la rând în care numărul cazurilor a crescut. S-a întâmplat acest lucru după ce, cinci săptămâni la rând, numărul cazurilor scăzuse.

Cea mai gravă situație este în Argeș și Brașov, unde avem peste 50 de îmbolnăviri la 100.000 de locuitori. 

Din păcate nu știm care este situația reală a îmbolnăvirilor pentru că, uneori, Direcțiile de Sănătate Publică Județene nu fac anchetele epidemiologice așa cum ar trebui. 

Gina Voiculescu, pacientă vindecată: Nu a făcut absolut nimic. DSP-ul nu doar că nu îşi face treaba, probabil nici nu are cu ce.

Sunt cuvintele unei paciente infectate cu COVID 19 în luna mai. Abia după trei zile de insistenţe la Direcţia de Sănătate Publică, a fost testată. Iar rezultatul a fost pozitiv. Imediat, ar fi trebuit să înceapă o anchetă epidemiologică amănunţită. 

Cum se confirmă un caz de COVID-19, laboratorul e obligat să anunţe Direcţia de Sănătate Publică. DSP-ul din judeţul unde s-a infectat pacientul raportează imediat rezultatul pozitiv în platforma STS, introduce în cel mult o zi restul de date despre pacient şi începe ancheta epidemiologică în maximum 24 de ore.

Carmen Murariu, medic epidemiolog Spitalul Marie Curie: Se solicită pacientului toate datele din ultima perioadă: cu cine a intrat în contact, cu cine a călătorit, toate datele de identificare. Dimensiunea răspândirii este foarte importantă mai ales în contextul în care avem o răspândire comunitară.

În teorie, totul e clar. Inspectorii din cele 42 de DSP-uri din ţară trebuie să încarce în cel mult șapte zile de la diagnostic pe o platformă electronică datele din fişa pacientului. Este o fişă de supraveghere a cazului ce conţine toate informaţiile despre persoanele cu care a intrat în contact şi traseul celui infectat în ultima perioadă.

La nivel naţional, în Direcţiile de Sănătate Publică şi spitale lucrează în jur de 200 de epidemiologi, deşi numărul ar trebui să fie de trei ori mai mare. Ce înseamnă acest lucru, am vrut să vedem pe pielea noastră şi să urmăm circuitul unui suspect de coronavirus. 

În București, fiecare sector în parte are alocat un număr de telefon. Putem suna teoretic oricând la aceste numere pentru informații legate de covid 19. 

Cum însă la numărul de telefon alocat Sectorului 1 nu răspunde nimeni, o să sunăm rând pe rând și la alte sectoare, să vedem dacă avem succes. 

Din păcate niciun răspuns de la niciunul din cele șase numere de telefon. Șase sectoare. Ba, mai mult, în Sectoarele 5 și 6 telefoanele nici măcar nu pot fi conectate, nu sună atunci când formezi. 

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Este o problemă legată de deprofesionalizarea DSP-urilor. Ei sunt limitaţi din punctul de vedere al capacităţii de muncă, nu pot lucra non-stop, implică deplasarea în teren, consumatoare de timp. Trebuie să ţinem cont și de asta.

Că angajaţii DSP sunt copleşiţi, se poate vedea cel mai bine la Constanţa, un judeţ cu peste 400 de mii de oameni şi doar şapte medici epidemiologi. În condiţiile în care trebuie să acopere şi graniţele. Pentru locurile scoase la concurs, nu s-a prezentat nimeni. 

Mihaela Schipor, DSP Constanța: Noi am angajat acum, dar pe perioadă determinată, nişte asistente pentru care eram descoperiţi în vamă. 

Aproape 30 de mii de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Specialiştii estimează că numărul real al celor infectaţi este de 10 ori mai mare. Unii dintre ei probabil că ar fi putut fi izolaţi şi nu ar fi îmbolnăvit alţi oameni dacă Direcţiile de Sănătate Publică ar fi avut o direcţie clară şi anchete epidemiologice riguroase.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Coronavirus în România. Ziua cu cele mai multe decese din starea de alertă. Direcţiile de Sănătate Publică par depăşite de situaţie (Video)