Antena Meniu Search
x

Video Cozi uriașe la bisericile din țară în Vinerea Mare. O familie a venit tocmai din Germania pentru a se închina la Sfântul Epitaf

În bisericile ortodoxe din ţară, în această seară, mii de credincioşi participă la Prohodul Mântuitorului. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.04.2022, 21:11

Vezi și

Este Vinerea Mare, ultima vineri din postul Paştelui şi ziua în care în toate bisericile din ţară se pomenesc patimile Mântuitorului. În această zi se cântă Prohodul şi se înconjoară lăcaşurile de cult cu Sfântul Epitaf, care simbolizează trupul lui Iisus.

După această procesiune, Sfântul Epitaf este aşezat pe masa din altar acolo unde va rămâne până la Înălţare.Vinerea mare este o zi neagră pentru că astăzi a fost răstignit pe cruce Iisus Hristos. 

Slujbe în întreaga țară

Vârsta sau greutăţile nu au mai contat astăzi pentru credincioşii care au respectat cu sfinţenie tradiţia din Vinerea Mare. În curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi, oamenii s-au strâns de dimineaţă ca să se poată închina la Sfântul Epitaf, cunoscut şi ca Sfântul Aer. 

Clara Mihociu, reporter Observator: Deşi coada s-a întins pe zeci de metri, oamenii nu s-au speriat când au ajuns aici şi au văzut acest lucru, au aşteptat în linişte şi cu răbdare pentru a trece pe sub Sfântul Aer. 

Femeie: E zi de doliu, dar suntem bucuroşi că acum doi ani, pe aici, intrai cu frică. Nici nu era voie. 

Femeie: Am venit de departe, din Germania. Ne simţim aşa, suntem eliberaţi. Copilaşii, cu părinţii. 

Reporter: Au trecut şi ei pe sub? 

Credincioși: Da. 

IPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei: Este zi în care se cuvine să ne oprim o clipă din vârtejul, agitaţia şi dinamismul obişnuit al vieţii. Ne oprim pentru o clipă pentru a privi înlăuntrul nostru şi la cer. 

Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare

În vremurile tulburi pe care le trăim, pe lângă tristeţea răstignirii din Vinerea Patimilor, în sufletele oamenilor care au venit cu flori în mâini şi-au făcut loc credinţa şi speranţa. 

FemeieAm venit ca la o înmormântare. A Mântuitorului. 

Reporter: Şi aţi adus flori? 

Femeie: Flori, sigur, lumânare.

CredincioșiPentru sănătate, pace, linişte în tot contextul ăsta îngrozitor. 

Vinerea Mare, numită şi Vinerea Seacă pentru că e zi de post negru pentru creştinii ortodocşi este cea mai importantă zi din Săptămâna Patimilor. Tradiţia spune că astăzi nu se spală, nu se coase, nu se coace, iar cei care nu ţin post ar trebui să evite totuşi măncărurile cu oţet şi urzicile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cozi uriașe la bisericile din țară în Vinerea Mare. O familie a venit tocmai din Germania pentru a se închina la Sfântul Epitaf