Antena Meniu Search
x

Crăciun de basm în inima Bucovinei: Colinde vechi de sute de ani se aud în seara de Ajun (Video)

A fost o zi de basm în inima Bucovinei. Sunt sute de turişti au venit cu dor de tradiţie şi autenticitate. Şi au petrecut momente magice.

Vezi și

A fost o zi de basm în inima Bucovinei. Sunt sute de turişti au venit cu dor de tradiţie şi autenticitate. Şi au petrecut momente magice.

Bucovina este fără doar şi poate ţinutul magic al sărbătorilor, al tradiţiei păstrate din bătrâni şi al bucatelor delicioase. Oamenii trăiesc în ritmul firesc al locului, iar turiştii vin din toate coţurile lumii să petreacă un Crăciun... ca odinioară. 

De dimineţă, am pornit să admirăm peisajele dintr-o căruţă. Ne ghidează nea' Gheorghe, dar nu înainte de a ne împrieteni cu Lizuca.

Pe drum, facem cunoştinţă cu o familie de români stabilită de aproape un deceniu la Londra. Dar nu e an în care să nu petreacă sărbătorile acasă, în aceste locuri încântătoare. 

Mirosurile ne îmbie din toate părţile şi parcă nu mai avem răbdare până la ora mesei. La afumătoare, se fac ultimele verificări. 

În Bucovina, înainte de toate, Crăciunul înseamnă colinde vechi de sute de ani. Primele cântări le auzim într-o mocăniţă. Şi ea la fel de veche.

Şi, când ziua de îngână cu noaptea, toate gazdele se pregătesc pentru cetele de colindători. În curte, gospodinele îmbrăcate în costum popular le întâmpină cu cozonac abia scos din cuptor. Iar domnii, cu ţuică fiartă. Oricine e binevenit.

La ceas de seară, în jurul mesei, se leagă prietenii. Şi se fac urări. Asta-i seara de Ajun. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Crăciun de basm în inima Bucovinei: Colinde vechi de sute de ani se aud în seara de Ajun (Video)