Antena Meniu Search
x

Video Cu metroul la spălătorie. Cum sunt curăţate şi igienizate trenurile care transportă zilnic sute de mii de oameni: procesul durează 4-5 ore

În plină pandemie, metroul rămâne mijlocul de transport public cel mai frecvent utilizat de către bucureşteni. Mii de călători aleg să folosească zilnic transportul subteran, iar pentru a preveni riscul de infectare, garniturile de tren şi staţiile de metrou trec, pe timp de noapte, printr-un amplu proces de curăţare şi igienizare.

de Alexandra Bucuroiu

la 03.11.2021, 08:29

Vezi și

În staţia de curăţare din depoul Pantelimon, trenurile intră unul după altul. Primul pas este curăţarea cu jet de apă la exterior, după care metroul ajunge pe o linie secundară, acolo unde începe procesul de igienizare la interior. Angajaţii curăţă şi spală uşile, geamurile, bările, mânerele şi scaunele. Centimetru cu centimetru. Curăţenia radicală are loc o dată la trei săptămâni. "După ce bara a fost ştearsă cu soluţie, acum o dezinfectăm", a declarat o angajată a Metrorex.

Întreg procesul durează între 4 şi 5 ore

În tot acest timp, garnitura este decuplată de la curent, iar pentru un singur tren procesul de curăţare durează între 4 şi 5 ore. După închiderea circulaţiei, angajaţii curăţă inclusiv staţiile de metrou. De la scări rulante, lifturi, peroane, practic toate suprafeţele de contact ale călătorilor, inclusiv porţile de acces. În total, 63 de staţii Metrorex sunt complet igienizate. "În fiecare noapte pe staţiile de metrou se efectuează curăţenia prin spălarea cu utilaje electrice cu perii a peroanelor, zona vestibulelor, cât şi a culoarelor de acces", a declarat Mihai Axente, directorul firmei de salubrizare care se ocupă de curăţarea staţiilor de metrou.

Chiar dacă există pubele de gunoi şi spaţii de sortare selectiv a deşeurilor, călătorii încă nu conştientizează şi aruncă la întâmplare mizerie, spun reprezentanţii firmei de salubrizare. Şi nu sunt singurele probleme. "Selecţia gunoiului se face la rampă de către firmele care se ocupă cu ridicarea şi transportul gunoiului. O altă problemă cu care ne confruntăm este distrugerea dispencelor în special în locurile unde avem grupuri sanitare pe staţii, dispencere de săpun şi hârtie igienică", mai spune Mihai Axente. În plină pandemie, călătorii trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin un metru şi jumătate în garniturile de tren.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Cu metroul la spălătorie. Cum sunt curăţate şi igienizate trenurile care transportă zilnic sute de mii de oameni: procesul durează 4-5 ore