Antena Meniu Search
x

Cum a ajuns Gagarin să fie primul om care a zburat în spaţiu

A avut curajul să se aventureze dincolo de "ultima frontieră", rămânând astfel în istorie pentru totdeauna! Dar cum a reuşit să fie ales de ruşi cel care avea să schimbe omenirea?!

Yuri Alekseievici Gagarin s-a născut pe 9 martie 1934, într-o fermă colectivă de lângă Moscova. Deşi provenea dintr-o familie modestă, tatăl său fiind pilot, Yuri a absolvit printre primii Academia Sovietică a Forţelor Aeriene în anul 1957.

A devenit pilot militar, iar doi ani mai târziu a fost ales pentru antrenamente speciale, făcând parte dintre primii cosmonauţi ai URSS.

Înaintea lui Gagarin, URSS trimisese în spaţiu 48 de câini, dintre care 20 au decedat în timpul zborului. În 1960, a fost selectat împreună cu alţi 19 cosmonauţi după un proces riguros de selecţie. Cei 20 de pretendenţi au fost supuşi unor teste fizice şi psihice extrem de dure, dar şi unor antrenamente de zbor.

Pe parcursul testelor, au rămas 12 bărbaţi, apoi 6. Performanţele excelente din timpul antrenamentelor, dar şi capacităţile psihice l-au propulsat pe Gagarin în postura de favorit. Totuşi, în luarea deciziei a cântărit foarte mult şi statura sa.

La doar 1,57 metri, era candidatul perfect pentru o capsulă micuţă cum era Vostok!

Pe data de 12 aprilie 1961, Gagarin a ajuns în spaţiu, la aproximativ 327 de kilometri altitudine. Zborul a durat 108 minute, iar viteza de deplasare a navetei sale a fost de 27.400 kilometri pe oră. După ce a reintrat în atmosferă, Gagarin s-a paraşutat, când se afla la o altitudine de 7 kilometri, pentru că nu ar fi supravieţuit impactului foarte dur cu care a aterizat capsula sa spaţială.

Citeşte şi 53 de ani de la primul zbor în spaţiu! Iuri Gagarin, erou naţional

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » Cum a ajuns Gagarin să fie primul om care a zburat în spaţiu