Antena Meniu Search
x

Video Cum cad românii victime fraudelor online. Unii au fost păcăliţi chiar de mai multe ori

Un studiu recent arată că 7 din 10 români se tem că ar putea cădea victimele fraudelor online. Alţii spun însă că au fost în ultimul an ţinta mai multor fraude sau tentative de fraudă.

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 17.10.2023, 14:51

Vezi și

Cele mai folosite strategii de fraudă au fost încercările de a obţine detalii bancare sau date personale, se arată în studiu. Alteori, persoana contactată este anunţată că a câştigat un premiu sau mai trebuie să plătească pentru o livrare.

Cum cad românii victime fraudelor online

Telefoanele mobile, emailurile sau reţeţele de socializare sunt cele mai folosite canale de către atacatori. Studiul arată că patru din 10 au fost fraudaţi în ultimul an, iar doi din 10 au fost păcăliţi de trei sau mai multe ori. Jumătate dintre participanţii la studiu au mărturisit că atunci când primesc astfel de mesaje încearcă să afle dacă acestea sunt adevărate, iar 75% dintre cei chestionaţi se tem că ar putea deveni şi ei victimele fraudelor în viitor.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 13.500 de oameni din 16 ţări. Şi hakerii folosesc o nouă metodă de înşelătorie prin inteligenţă artificială. Aceştia îşi sună victimele de pe numere de telefon româneşti şi cu o engleză perfectă se dau drept poliţişti şi încearcă să obţină fie detalii bancare, fie date personale, iar mai apoi banii câştigaţi îi joacă la casele de pariuri. Autorităţile atrag atenţia şi spun că citaţiile oficiale vin doar prin poştă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Cum cad românii victime fraudelor online. Unii au fost păcăliţi chiar de mai multe ori