Antena Meniu Search
x

Deși ar fi putut primi peste 100.000€ după descoperirea unei comori în Siret, un bărbat din Iași s-a ales cu un dosar penal

Un bărbat din Iași a descoperit în Siret, în urmă cu șapte ani, un coif de războinic datând de circa 2.500 de ani, evaluat la sute de mii de euro. Dacă l-ar fi declarat artefactul în 72 de ore de la descoperire, bărbatul ar fi putut deveni bogat, în schimb, s-a trezit cu dosar penal.

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 19.01.2021, 11:49

Un bărbat din județul Iași a descoperit un artefact evaluat la 400.000 de euro
Un bărbat din județul Iași a descoperit un artefact evaluat la 400.000 de euro - Ziarul de Iași
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Un fermier din comuna ieșeană A.I. Cuza a descoperit, în urmă cu șapte ani în timp ce se scălda în Siret, un coif corintic datat în sec. VI – V î. Hr, despre care specialiștii spun că ar valora în jur de 400.000 de euro.

Fermierul susține că atunci când a găsit artefactul, a mers cu el la secția de poliție, însă oamenii legii nu l-au îndrumat în niciun fel, așa că l-a ascuns în podul casei. Acum, însă, are probleme cu legea, scrie Ziarul de Iași

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Comisarul Vitalie Josanu, din cadrul IPJ Neamţ, a declarat că ieșeanul “avea obligaţia de a declara bunul găsit în 72 de ore. Aşa prevede legislaţia. Artefactul a fost găsit în urma unei autosesizări a Poliţiei Patrimoniu din Neamţ”.

Perchezițiile s-au desfășurat pe 12 ianuarie, în municipiul Roman și în județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de furt din sit arheologic și tăinuire.

În urma descinderilor desfășurate în localitatea Alexandru Ioan Cuza din județul Iași, la locuința unui bărbat de 51 de ani, polițiștii au descoperit un coif corintic din bronz, datat după analogii în secolul VI - V î.Hr., susceptibil a fi clasat în patrimoniul cultural național al României.

Astfel, în loc să primească banii visați, bărbatul s-a trezit cu dosar penal.

Conform legii în vigoare, autorii descoperirilor întâmplătoare au dreptul la o recompensă bănească de 30% din valoarea tezaurului, calculată în momentul acordării recompensei, iar în cazul unor descoperiri arheologice de valoare excepţională, se poate acorda şi o bonificaţie suplimentară de până la 15% din valoarea bunurilor. Valoarea acestora este stabilită de experţi acreditaţi de Ministerul Culturii, care evaluează bunul de patrimoniu, precizează sursa citată.

În prezent, coiful corintic de bronz descoperit în albia Siretului a fost luat în primire de către reprezentanţii Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Deși ar fi putut primi peste 100.000€ după descoperirea unei comori în Siret, un bărbat din Iași s-a ales cu un dosar penal