Antena Meniu Search
x

Video Doi români au primit 13 şi 14 ani de închisoare în China şi sunt ţinuţi în condiţii dramatice. "Lagăr pur şi simplu"

Situaţie dramatică pentru doi români, condamnaţi la ani grei de închisoare în China. Familiile spun că procesul lor a fost o mascaradă, iar sentinţele, de 13 şi 14 ani, pentru o presupusă fraudă bancară, sunt strigătoare la cer. Un alt român, care a stat opt ani închis în temniţele chinezeşti, cere Ministerului Justiţiei să-i aducă urgent în ţară, pentru ispăşirea pedepsei, altfel riscă să moară de foame în China. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 02.11.2023, 19:54

Vezi și

Marius Balo, fost deţinut în China: Asta era mâncarea, nu ştiu dacă va puteți da seama. Tot felul de melci. Este o perioadă îngrozitoare. Ești închis într-o cușcă de 12 mp, nu poți să vezi lumina soarelui, nu poți să contactezi pe nimeni, nu poți să faci absolut nimic, decât să aștepți.

Marius Balo a petrecut opt ani în închisorile din China, în condiţii de neimaginat

Marius Balo ştie exact cum arată iadul din închisorile chinezeşti. A stat opt ani închis într-o temniţă din Shanghai, fiind acuzat că a primit 80 de dolari de la nişte cetăţeni chinezi, fără să ştie că suma provenea din comiterea unor infracţiuni. Acum face apel la autorităţi să ajute alţi doi conaţionali aflaţi într-o situaţie asemănătoare. Alina Apostol de 32 de ani şi Jenică Ioniţă de 50 de ani îşi ispăşesc pedepse de 13 şi 14 ani în condiţii greu de imaginat.

Mioara Ioniţă, soţia românului închis în China: Regim foarte strict de mâncare, fără medicamente, fără analize, nimic, lagăr, pur şi simplu! Procesul a fost un scenariu regizat. Sentinţa a fost pregătita dinainte! După care am făcut un apel, pentru că era ceva aberant 14 ani! Apelul nu avut loc! Procesul a avut loc în 2017 şi până acum cei doi români au dus o adevărată luptă pentru supravieţuire în închisorile chinezeşti.

Pe acelaşi subiect

Marius Balo, fost deţinut în China: Ultima dată, îmi spunea tatăl ei, când a vorbit cu ea mi-a spus că fata îi spunea că a leșinat de foame, în ultima lună, nu există mâncare de ajuns! Îmi este teamă că opt ani de acum încolo această fată nu va supraviețui. 

Cristi Popovici, reporter Observator: Ambasada României la Beijing confirmă condițiile grele de detenție prin care trec toți străinii condamnați în China, printre ele fiind forțarea la muncă peste normă legală, rele tratamente, alimentație insuficientă sau sistem sanitar inexistent.

Ministerul Justiţiei nu vine cu soluţii

Familiile celor doi au făcut demersuri că aceştia să fie transferaţi în România, pentru continuarea pedepselor. În zadar!

Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Instituțiile din România au făcut tot ce este legal și uman posibil pentru a rezolva situația. Doar autoritățile chineze sunt cele care pot decide, indiferent de diligență pe care o face statul român.

În 2018, lui Marius Balo chinezii i-au aprobat transferul într-un penitenciar din România. Din cauza pandemiei însă, a mai stat pe teritoriul Chinei încă doi ani. Diplomaţia rămâne singura speranţă pentru cei doi români.

Cristian Popescu, avocat: Se poate folosi de acest precedent pentru a reuși că și această fată a fie adusă în România, să execute restul de pedeapsă. Trebuie insistat la nivel diplomatic, juridic.

Pentru şansa la libertate, familiile celor doi trebuie să plătească 50.000 de euro

Următorul pas în dosarul de transfer ar fi că familiile celor doi să plătească statului chinez câte o amendă de 50.000 de euro. Oamenii sunt reticenţi însă, pentru că nimeni nu le garantează că rudele lor vor fi trimise în România.

Marius Balo, fost deţinut în China: Era traducătoare într-o firma în care erau acționari un chinez și un român și un turc. A ajuns și ea să fie implicată în această fraudă și a fost condamnată la 13 ani jumătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Doi români au primit 13 şi 14 ani de închisoare în China şi sunt ţinuţi în condiţii dramatice. "Lagăr pur şi simplu"