Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, a murit răpusă de Covid-19

De Veronica Micu.
Publicat: 23.12.2020, 09:39.
Actualizat: 23.12.2020, 09:56

Doina Pauleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, unul dintre cei mai importanți oameni de istorie de la malul mării, dar şi din România, a murit, noaptea trecută, în urma îmbolnăvirii cu COVID -19.

Doina Pauleanu, directorul muzeului de artă Constanţa, a murit răpusă de Covid-19

Directorul Muzeului de Artă din Constanța, Doina Păuleanu, s-a stins din viață la vârsta de 72 de ani. În martie, ar fi împlinit 73 de ani.

Doina Păuleanu a murit la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanţa, unde era internată în urma îmbolnăvirii cu COVID -19. Se pare că, noaptea trecută, a intrat în stop cardio-respirator, în timp ce se afla la Terapie Intensivă, şi nu a mai putut fi resuscitată de medici.

Doina Păuleanu se pregătea de pensionare și își dorea ca până atunci, să se materializeze una dintre cele mai mari dorințe ale sale: dezvelirea oficială a bustului Reginei Maria, aflat în fața Muzeului de Artă.

Anul trecut, pe data de 30 Ianuarie, Doina Păuleanu a primit distincția de “Cetățean de onoare al Județului Constanța”.

A fost directorul Muzeului de Artă din Constanța timp de 30 de ani, din anul 1990.

Cine a fost Doina Păuleanu

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ Bucureşti , secţia Istoria şi teoria artei, promoţia 1971. Criticul de artă a publicat de-a lungul timpului mai multe lucrări de istoria artei şi despre principalele atracţii ale oraşului Constanţa pentru activitatea sa, a primit premiul Chevalie de L Ordes des Arts et des Lettres, în 2008.

Doctor în Istoria Artei (Universitatea Bucureşti) şi director al Muzeului de Artă Constanţa din 1990, curator și colaborator permanent al Galeriei SENSO din Bucureşti,

Doina Păuleanu a absolvit Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» București (astăzi Academia Naţională de Arte), secția istoria şi teoria artei.

A publicat numeroase cărți şi albume de artă, lucrări de istoria artei, antropologie urbană, imagologie şi management cultural «Constanţa. Aventura unui proiect european», 2003; «Balcicul în pictura românească» (2004, 2007); «Constanţa 1878 – 1928. Spectacolul modernităţii târzii», 2006; «Pictori români la Balcic» (2008, 2009); «Catedrala „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”», 2008 (autor principal); «Moscheea regală „Carol I”» Constanţa, 2010 (autor principal); «Singularitate şi reconstrucție imaginară. Pictori români în Bretania 1878 -1940», Bucuresti, 2010; «Cazinoul din Constanţa. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră», 2011, «Grupul celor patru», Bucureşti, 2012; «Tonitza», 2014; «Regalitatea și marea», 2015; «Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească. 1846-1916», 2016; «Viaţa tăcută a naturii. Flori, fructe, delicatese şi obiecte în pictura modernă românească, 1916-1946», 2018.

Activitatea sa a fost recompensată cu distincții și premii speciale, dintre care amintim: Premiul pentru patrimoniul cultural național, Ministerul Culturii şi Cultelor şi Premiul pentru critică al Uniunii Artiştilor Plastici din România-2003, Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer-2004, Premiul Naţional de Muzeoiogie Margareta Sterian – 2004, Premiul George Oprescu pentru Istoria Artei primit din partea Academiei Române-2007 sau Chevalier de P’Ordre des Arts ei des Lettres, Franţa-2003”.

- Articol realizat cu ajutorul informaţiilor obţinute de reporterul Observator Andreea Filip -

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro
ULTIMELE ȘTIRI