Video Dosarul Nordis: 1.200 de români, păcăliți cu 195 de milioane de euro. Acuzațiile aduse Laurei Vicol și Andreei Cosma. Ioana Băsescu a colaborat cu anchetatorii
Omul de afaceri Vladimir Ciorbă şi soţia acestuia, Laura Vicol, au fost aduși de mascați la audieri. Fosta şefă a comisiei juridice din Camera Deputaţilor este acuzată, potrivit surselor Observator, de complicitate la delapidare şi spălare de bani. Amândoi au fost audiați în dosarul Nordis, în care peste 1.500 de persoane fizice şi firme au fost înşelate. Acţionarii dezvoltatorului imobiliar sunt cercetaţi pentru că ar fi delapidat 71 de milioane de euro din cei 195 primiţi de la clienţi, în schimbul unor apartamente de lux în Mamaia, Braşov sau Sinaia. Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte, care a parafat în calitate de notar mai multe contracte de vânzare-cumpărare, a fost pusă şi ea sub acuzare. Potrivit surselor Observator, Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au fost reținuți.
Flancaţi de patru mascaţi, Vladimir Ciorbă, acţionarul principal Nordis şi soţia acestuia, Laura Vicol, până de curând președintele Comisiei Juridice din Camera Deputaților, au ajuns la sediul DIICOT pentru audieri. Până să ajungă în faţa anchetatorilor, Laura Vicol a scris pe rețelele de socializare - "A început spectacolul". Explicaţii în acest dosar a dat şi Emanuel Poştoacă, asociat Nordis.
Acuzațiile sunt extrem de serioase - înșelăciune și delapidare cu consecințe deosebit de grave, evaziune fiscală și spălare de bani. Procurorii DIICOT spun că gruparea era organizată pe trei paliere. Totul era dirijat de la vârf, de cei doi acţionari - Vladimir Ciorbă şi Emanuel Gheorghe Poștoacă. Milionarii ar fi fost sprijiniţi în activitatea infracţională de rude sau prieteni, prin intermediul unor firme. Iar operaţiunile de vânzare a imobilelor, intabulare sau consultanţă juridică erau realizate prin avocaţi şi notari celebri. Printre ei, fiica cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana Băsescu şi Andreea Cosma, fost deputat și fiica fostului președinte al CJ Prahova, Mircea Cosma. 4
Dosarul Nordis. Ioana Băsescu ar fi colaborat cu anchetatorii
Cele două notăriţe sunt acuzate de sprijinire a grupului infracțional, iar surse Observator spun că Ioana Băsescu a colaborat deja cu anchetatorii.
- Tânăr de 26 de ani, pe munte în adidași pe Jepii Mici, în zăpadă. A cerut ajutorul salvamontiștilor. "Nici la...
- Un avion s-a întors pe Aeroportul Otopeni, la scurt timp după decolare, după ce un pasager a început să ţipe...
- Doi bărbaţi din Arad au furat tacâmuri, veselă, pături şi un radiator. Ce pedeapsă au primit
- Moped spulberat pe DN 73, între Cristian și Brașov. Un bărbat și-a pierdut viața după impactul teribil
- Salina Turda se extinde. Cum va arăta noua mină de 10.000 de metri pătrați. Proiectul costă peste 25 de...
Procurorii DIICOT spun că societatea Nordis a primit peste 195 de milioane de euro de la cumpărători de bună credinţă, drept avans sau chiar plată integrală pentru apartamente de lux care nu le-au fost livrate. Bani, încasaţi prin mai multe societăţi comerciale, au fost sifonaţi apoi printr-un mecanism complex. Nu mai puţin de 71 de milioane de euro au fost delapidate prin transferuri către firme afiliate și cheltuieli de lux făcute de liderii grupării. Acestea erau justitficate prin documente contabile fictive.
În total, 40 de persoane dau explicaţii despre rolul lor în cel mai mare tun imobiliar din România. Au fost descinderi în toată ţara, inclusiv la reşedinţa familiei Vicol-Ciorbă.
Percheziţiile s-au întins până la Monaco. Acolo unde acţionarul Nordis şi soţia acestuia ar avea închiriat un apartament în turnul Odeon, pe care ar fi plătit între 20.000 şi 30.000 de euro pe lună. În acelaşi imobil este şi cel mai scump penthouse din lume, estimat la aproape 500 de milioane de dolari.
La Monaco, spun procurorii, ar fi doua firme prin care acţionarii societăţii Nordis spălau banii
Printre păgubiţii Nordis se numără vedete, sportivi şi oameni de afaceri. Cei înşelaţi speră să-şi recupereze banii investiţi în apartamentele pe care nu le-au primit de la dezvoltator.
"Eu am plătit 892.000 de lei. Eu am achiziţionat cele două unitiăţi înainte de pandemie. Unul a fost vândut cu contract de vânzare-cumpărare şi înscris în cartea funciară unei firme de avocatură, iar celălalt nu l-am putut identifica. Ambele unităţi ale mele au fost semnate în prezenţa doamnei notar Ioana Băsescu. Categoric dânsa este parte a acestui necaz pentru mine", a declarat Daniel Costescu, liderul păgubiților Nordis.
În aceeaşi situaţie ar fi cel puţin 1200 de persoane. 400 dintre păgubiţi au semnat o petiţie prin care cer senatorilor şi deputaţilor să înfiinţeze o nouă comisie în Parlament care să investigheze frauda Nordis. "Am fost printre primii clienți, pe prețuri de lansare. În prima fază am cumpărat 3 unități cu 95%. Am mai cumpărat câteva unități, la Mamaia am 6 unități. La Sinaia am luat tot așa în faza de proiect. Prejudiciul este de 600.000 de euro", a declarat Nicolae Guță, păgubit.
"Se deschide drumul către o cale a recuperării pagubelor noastre. Am semnat promisiune de vânzare prin care am achitat 100% dintr-un prim apartament în Mamaia, iar la patru luni l-am achitat pe cel de-al doilea, tot 100%. Văzând că termenele nu sunt respectate, am început cu mici mailuri. În 2023 m-am adresat unui expert, iar acesta mi-a spus că unul dintre apartamente fusese vândut unei societăți comerciale, iar cel de-al doilea fusese mobilat și dat în folosință către turiști. Nordis refuză să semnăm contractul de vânzare-cumpărare", a spus Marius Dragu, păgubit.
Nordis Group a intrat în insolvență
Nordis Group a fost fondată în anul 2008, de către Emanuel Poştoacă, dar a cunoscut succesul peste noapte când în companie a intrat Vladimir Ciorbă. Afacerile s-au concentrat pe construcţia de ansambluri rezidenţiale şi hoteliere premium în locaţii turistice de lux din ţara noastră: Sinaia, Poiana Braşov şi Mamaia. Compania a intrat în insolvenţă, iar creditorii cer peste 728 de milioane de lei. Administratorii judiciari ai companiei spun că pentru complexul din Braşov există promisiunea că un investitor urmează să preia investiţia. Iar pentru Mamaia se aşteaptă vânzarea unor imobile pentru a face rost de bani să finalizeze lucrările şi să livreze un bloc până în vară.
Scandalul Nordis a ajuns până la cel mai înalt nivel. Marcel Ciolacu și alți lideri social-democrați au călătorit de mai multe ori în străinătate cu un avion închiriat de această firmă. După ce inițial a negat, premierul a recunoscut că a zburat cu avioane private, dar a susținut că pe banii săi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰