Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dramele pacienţilor români care au nevoie de transplant, ca în cazul lui Călin Farcaş: 'Suntem dosare aruncate pe un raft'

După moartea lui Călin Farcaş, tânărul care a aşteptat până în ultima clipă un transpant de plămâni, Guvernului ia primele măsuri. Agenţia Naţională de Transplant are un nou director Executiv.

de Redactia Observator

la 04.07.2018 , 20:27

După moartea lui Călin Farcaş, tânărul care a aşteptat până în ultima clipă un transpant de plămâni, Guvernului ia primele măsuri. Agenţia Naţională de Transplant are un nou director Executiv. La cererea Observator, Eurotransplant oferă un punct de vedere despre situaţia României. În tot acest timp, ies la lumină şi alte drame ale pacienţilor aflaţi în suferinţă. Sunt cinci mii de români care au nevoie de un nou organ.

Ionuţ Anghel are 31 de ani şi respiră cu doar 15% din plămâni. A fost unul dintre oamenii care l-au încurajat pe Călin, până în ultima clipă, deşi trece prin aceeaşi suferinţă.

IONUŢ ANGHEL, pacient:

Vezi și

Ne amuzam că noi, ca persoane, suntem nişte dosare aruncate pe un raft şi nimănui nu îi pasă de noi.

În urmă cu 5 ani, după o răceală severă a ajuns la spitalul Marius Nasta din Bucureşti. Unde, spune el, a contactat bacteria pseudomonas, iar starea lui s-a înrăutăţit. Cu banii strânşi de prieteni, a mers la un control în Austria, unde a aflat că singura lui salvare e transplantul de plămâni. 

IONUŢ ANGHEL, pacient:

În Romania nu mi s-a dat o sansa la transplant, pentru ca mi s-a spus ca am bateria si de aici mi s-a spus ca nu am nicio sansa. Tara noastra nu e dotata cu microscop electronic, din aceasta cauaza nu pot primi recomandare de tratament sau transplant in afara, pentru ca nu poate fi diagnosticata, e un paradox.

Ionuţ luptă pentru acum pentru familie şi pentru copilul lui. După moartea lui Călin Farcaş, ministrul Sănătăţii promite restructurarea Agenţiei de Transplant şi caută clinici în strănătate care să-i opereze pe pacienţii români. 

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii

Pot sa va spun doar ca a gresit cineva! Si nu cineva, mai multi au gresit! In primul rand trebuie sa avem donatori. In al doilea rand, trebuie sa avem un acord ferm cu o tara si suntem cel mai aproape cu Ungaria si sa luam decizia sa intram in Eurotranplant. 

Cu o populaţie de 10 milioane de locuitori, Ungaria are 5 centre de transplant şi o lege clară pentru donarea de organe. În România, abia se lucrează la legislaţie. 

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii

Noua lege a transplantului care va da puteri sporite coordonatorilor de centre judetene pentru ca ei trebuie sa convinga populatia. Din februarie pana acum s-au prelevat mai multe organe ca in intreg an 2017, ceva se misca. 

Eurotransplant, organizaţia care coordonează transplantul de organe în mai multe ţări europene, ne-a oferit un răspuns cu privire la situaţia României- 

În acest moment, Eurotransplant nu discută cu autorităţile din România o posibilă intenţie de a deveni membru. 

În plus, reprezentanţii Eurotransplant ne-au comunicat că acordul semnat cu România prevede surplusul de organe. De exemplu, acei plămâni care nu pot fi transplantați în țară fie că nu e unde, fie că nu sunt compatibili cu bolnavii aflați pe lista de așteptare.

În România, sunt cinci mii de oameni a căror viaţă depinde de un nou organ. 

ADRIAN POPA, preşedinte Asociaţia Română de Transplant Pulmonar

Acordul prezumat pentru donarea de organe este un criteriu esential în țările membre eurotransplant. Ar trebui să fie și pentru noi pentru ca da o șansa mai mare pentru găsirea organelor pentru cei care au nevoie

Consimţământul prezumat este un concept potrivit căruia, în timpul vieţii, o persoană îşi poate exprima dezacordul faţă de transplant. În caz contrar, dacă se află în moarte clinică, organele sale pot fi prelevate fără acordul familiei. În timp ce toate celelalte ţări europene au legiferat acest concept, în România este încă un subiect tabu.

Ministrul Sănătăţii a declarat că Legea transplantului va fi gata să intre în dezbatere peste o lună.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Credeţi că autoritățile fac suficient pentru a preveni violențele dintre clanurile interlope din Capitală?
Observator » Evenimente » Dramele pacienţilor români care au nevoie de transplant, ca în cazul lui Călin Farcaş: 'Suntem dosare aruncate pe un raft'