Antena Meniu Search
x

E oficial! O coliziune URIAȘĂ va schimba ÎNTREG UNIVERSUL!

O coliziune între două găuri negre care gravitează una în jurul celeilalte, în centrul unei galaxii aflate la o distanţă de 3,5 miliarde de ani-lumină de Terra, va putea fi observată în premieră de oamenii de ştiinţă

O coliziune între două găuri negre care gravitează una în jurul celeilalte, în centrul unei galaxii aflate la o distanţă de 3,5 miliarde de ani-lumină de Terra, va putea fi observată în premieră de oamenii de ştiinţă.

Coliziunea, care este "iminentă la scala de vârstă a Universului", va permite oamenilor de ştiinţă americani să testeze teoria relativităţii generale, formulată de Albert Einstein. Acest "şoc" între cele două găuri negre îi pasionează pe astrofizicienii din lumea întreagă, care evocă deja un "Graal al astronomiei". Impactul va avea o intensitate echivalentă cu aceea declanşată de 100 de milioane de supernove.

La început, câteva fluxuri luminoase emise din constelaţia Fecioarei i-au intrigat pe astronomii de la Institutul Caltech din California. Acel "quasar PG 1302-102", care este "inima unei galaxii îndepărtate şi care străluceşte intens", după cum explică publicaţia Science et Avenir, emite fluxuri luminoase regulate, la fiecare cinci ani. Această regularitate este însă o anomalie, pentru că astfel de semnale luminoase ar trebui să fie aleatorii.

Potrivit calculelor savanţilor de la Caltech, publicate în revista Nature în ianuarie, acea regularitate neobişnuită ar putea fi explicată într-un singur fel: în locul unei găuri negre, în centrul acelei galaxii există de fapt două găuri negre. De fapt, era nevoie de un al doilea "obiect ceresc" pentru a explica acea anomalie. În aceeaşi manieră în care doar un diamant permite tăierea unui alt diamant, doar o gaură neagră poate să reziste forţei gravitaţionale generată de o altă găură neagră. 

Vezi continuarea pe Mediafax.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » E oficial! O coliziune URIAȘĂ va schimba ÎNTREG UNIVERSUL!