Antena Meniu Search
x

EMA anunță la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Care sunt simptomele unei posibile tromboze

La scurt timp după ce EMA a anunțat că există o posibilă legătură între serul britanic şi formarea cheagurilor de sânge, Agenția Europeană a Medicamentului a anunțat și la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu serul AstraZeneca.

de Monica Palade

la 08.04.2021, 10:56

EMA anunță la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Care sunt simptomele unei posibile tromboze - Profimedia

Astfel, Agenția Europeană a Medicamentului a făcut publică o listă cu semnele care ar putea indica o posibilă tromboză.

Cei vaccinați cu AstraZeneca trebuie să ceară imediat ajutorul specialiștilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, simptome neurologice, în care sunt incluse și dureri puternice de cap sau vedere în ceață și pete de sânge mici sub piele în zona unde au fost vaccinați sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției.

19 persoane au murit 

Potrivit EMA, toate acestea ar putea fi semnele unei tromboze și care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare.

Specialiştii britanici de la Agenția Britanică a Medicamentului spun că tinerii care au între 18 şi 29 de ani ar trebui vaccinaţi cu alt vaccin, dacă este disponibil. Apoi, cei care au fost vaccinaţi cu prima doză ar trebui să îşi facă rapelul tot cu AstraZeneca.

Agenţia britanică mai spune că doar cei care au făcut tromboze ar trebui, la rapel, să fie vaccinaţi cu un ser pe bază de ARN mesager. 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. 79 de persoane au făcut cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. 19 dintre ele au murit, dintre care două aveau sub 30 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » EMA anunță la ce trebuie să fie atenți cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca. Care sunt simptomele unei posibile tromboze