Antena Meniu Search
x

Update EXCLUSIV: Cantităţi mari din arma chimică "Agent Orange", folosită de SUA în războiul din Vietnam, sunt depozitate lângă Bucureşti. Localnic: "Ce e asta, suc de portocale?"

Armă chimică, lângă Bucureşti. O cantitate impresionantă de substanţă periculoasă, ca cea folosită de americani în războiul din Vietnam, este ţinută într-un depozit de lângă Bucureşti. În lume, numele erbicidului extrem de toxic, Agent Orange, înseamnă moarte sau boală şi ar fi cauzat mai bine de un milion de malformaţii. Ancheta Observator arată că "Otrava" a fost adusă în ţară începând cu anul 2003, din Germania, iar abia în 2016 a fost deschis un dosar penal.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 01.07.2021, 22:27

Vezi și
  • Vă arătăm, în exclusivitate, cum bomba cu ceas ticăie la un pas de casele oamenilor

Update 22:20 - A venit și prima reacție din partea instituțiilor abilitate: "Având în vedere materialul difuzat în această seară, la un post de televiziune, intitulat "Bomba toxică ascunsă lângă Capitală", Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov este abilitat să comunice următoarele: La nivelul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, se află în lucru un dosar de urmărire penală, în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă calificată și trafic de produse sau substanțe toxice, urmărirea penală fiind sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov".

Știre inițială: Bragadiru, judeţul Ilfov. Mai multe depozite în paragină la marginea localităţii. Un peisaj obişnuit pentru periferia Capitalei. Doar că, într-un fost grajd, e depozitată o adevărată bombă chimică folosită în războaie şi care ne-ar putea costa vieţi şi sănătate. Zeci de butoaie nesupravegheate ascund o substanţă extrem de toxică. 

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Substanţa este extrem de periculoasă, pentru că, deşi ea nu este definită ca o armă biologică, are aceleaşi efecte. 

Bianca Iacob, reporter Observator: În această hală din spatele meu este depozitată o cantitate impresionantă de Agent Orange, o substanță periculoasă folosită de americani în războiul din Vietnam. Aproape 150 de tone, spun autorităţile, sunt ţinute sub sigiliu pentru că în 2016 a fost deschis un dosar penal, deşi marfa a fost importată în 2003, din Germania. 

Pe acelaşi subiect

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: E problema că ele expirau în Germania şi atunci neutralizarea lor era destul de costisitoare, este una din probabilităţi. 

Aşa că substanţele chimice, unele dintre cele mai toxice din lume, au fost ascunse în România. În acte, au fost numite "marfă", în realitate au devenit deşeuri periculoase ţinute lângă locuinţele oamenilor. 

Câteva minute de expunere la Agent Orange poate provoca afecțiuni pe viață

Riscul este enorm. E suficient să intri în contact doar câteva minute cu substanţa Agent Orange, un erbicid care conține cel mai agresiv tip de dioxină, pentru a suferi de anumite afecțiuni toată viaţa. Fie prin inhalare, fie prin atingere, provoacă de la erupţii la nivelul pielii şi tulburări nervoase până la malformaţii care pot duce la deces şi cancer. 

Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Sunt riscuri care ţin de afectarea mai multor generaţii. Un risc pentru securitatea naţională şi un risc pentru sănătatea publică. 

Un pericol de moarte pasat iresponsabil. Prima dată, cazul a fost în atenţia procurorilor antimafia, apoi dosarul a fost întors la Poliţia Ilfov, la Parchetul Cornetu şi mutat iar la Parchetul pe lângă Tribunalul Ilfov. 

Reporter: Ce facem cu ea? Avem un depozit în Bragadiru, cu o cantitate mare de Agent Orange.

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: Fiind considerată deşeu periculos a început o investigaţie pentru a vedea modul în care această marfă a fost recepţionată în România, importată, de ce avem înscrisurile de pe ambalaje care ne atestă că data de expirare era cu mulţi ani înainte. Avem etichete din secolul trecut.

Trei firme sunt implicate în acest import, două româneşti şi una din Germania. În actele consultate de Observator, apare şi un suspect. Ultima verificare la depozit a fost în luna iulie, anul trecut. 

Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu: Nu prezenta la momentul respectiv vreun pericol, locaţia respectivă fiind închisă, acoperită şi sigilată. În caz de scurgeri dintr-un recipient aceasta poate fi absorbită. E un habitat controlat, ca o cuvă.

Localnicii din Bragadiru nu știu ce se află lângă casele lor

La primăria Bragadiru, nimeni nu îşi asumă responsabilitatea. Primarul încă nu şi-a preluat mandatul, viceprimarul nu a vrut să ne primească. Un consilier recunoaşte că nu a auzit nimic despre Agent Orange. Nici locuitorii din Bragadiru nu ştiu de bomba toxică din curtea lor. 

Localnic: Ce e asta, suc de portocale? Nu ştiu.

Reporter: Nu, este erbicid foarte periculos pe care americanii l-au folosit în războiul din Vietnam. Este ţinut aici. 

Localnic: Serios? Și e cancerigen? păi, şi nu facem nimic sau ce? Nu, serios, e o glumă? Nu ştiam, ar trebui să ştie toţi locuitorii din Bragadiru. Mă tem.

Poliţia Ilfov şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov fac verificări pentru infracţiunile de contrabandă calificată și trafic de substanțe toxice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » EXCLUSIV: Cantităţi mari din arma chimică "Agent Orange", folosită de SUA în războiul din Vietnam, sunt depozitate lângă Bucureşti. Localnic: "Ce e asta, suc de portocale?"