Antena Meniu Search
x

Video Exercițiu de salvare în Peștera Răteiului. Zeci de salvatori din toată țara au fost mobilizați

Operaţiune de salvare extrem de periculoasă, dintr-o peşteră din Dâmboviţa. Din fericire, a fost doar un exerciţiu la care au participat însă zeci de salvatori speologi, din toată ţara pentru a învăţa să lucreze cât mai des împreună pentru ca, o eventuală acțiune la caz real, să se poată desfășura fără sincope. Locul acţiunii a fost Peştera Rătei, o peşteră aflată într-o arie protejată, de interes național, cu multe galerii cotite şi cu multe obstacole.

de Redactia Observator

la 02.10.2022, 11:21

Vezi și

50 de speologi au participat, în acest weekend, la un exercițiu național de salvare din peșteră, desfășurat în sudul munților Bucegi. Numărul mare de obstacole de pe traseul pentru evacuarea victimei a făcut ca acțiunea să fie una extrem de dificilă. 

Galeri verticale, de mari dimensiuni, sectoare de râu subteran sau pasaje strâmte, în care transportul victimei devine foarte dificil. 

Gigi Dragomir, speolog: Morfologia galeriilor este deosebită! Galerii largi, succedându-se cu pasaje foarte înguste. Sau cu săritori. 

Așa arată obstacolele din peștera Rătei, pe distanța de un kilometru dintre locul presupusului accident și ieșirea din peșteră. Un medic a fost în prima echipă de salvatori care a ajuns la victimă. 

Dr. Anca Ailene, medic speolog: Am găsit-o în peșteră, era hipotermică, era încă conștientă, avea o posibilă leziune la nivelul membrului inferior drept și la nivelul osului, la nivelul feţei. 

Cum s-a desfășurat exercițiul

Întreaga operațiune a fost dirijată de la un punct de comandă situat la suprafață, printr-un sistem de telefonie instalat în peșteră. Echipele de salvare au fost plasate în cele mai dificile puncte. 

Adrian Sopincean, consilier tehnic Salvaspeo: Oamenii au fost împărțiți în cinci echipe de evacuare, plus echipa de asistență a victimei. Fiecare echipă a avut o porțiune din peșteră, în care a trebuit să facă diverse echipări de Salvaspeo. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Targa cu presupusa victimă a trecut de al cincelea atelier, iar exercițiul de salvare din peșteră e aproape de final. Ne îndreptăm către ieșire. 

Accidentele de peșteră presupun mobilizarea unui număr foarte mare de salvatori din mai multe echipe, iar modul lor de acțiune trebuie să fie omogen. 

Cristi Olteanu, șef de echipă: Ai şanse să repeți și atunci, în cazul unui accident real, să poți evacua cât mai rapid victima. 

Trei ore și zece minute a durat evacuarea victimei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Exercițiu de salvare în Peștera Răteiului. Zeci de salvatori din toată țara au fost mobilizați