Antena Meniu Search
x

Fără cetăţenie. Peste două mii de persoane au statut de apatrid în Republica Moldova

Nu sunt cetăţenii niciunei țări, dar încearcă să ducă o viaţă normală în Republica Moldova

Nu sunt cetăţenii niciunei țări, dar încearcă să ducă o viaţă normală în Republica Moldova.

Apatrizii nu pot demonstra apartenenţa la ţara în care s-au născut şi se plimbă prin instanţe ca să obţină un act de identitate. Este şi povestea unui bărbat de culoare care s-a făcut moldovean după ce a trăit peste 20 de ani la noi.

Djonque are 55 de ani şi este originar din Tongo, o ţară din vestul Africii. A venit în Moldova în anii 80, pe vremea Uniunii Sovietice. Din cauza unor incertitudini politice, ţara în care s-a născut nu i-a oferit acte de identitate şi nici la noi nu le-a putut obţine mulţi ani. Nu s-a dat bătut şi a încercat să se integreze. S-a căsătorit cu o moldoveancă şi au împreună o fată. De 5 ani este cetăţean al Republicii Moldova. În Republica Moldova sunt peste 2 mii de apatrizi înregistraţi, însă numărul real ar putea fi mult mai mare.

Mulţi apatrizii s-au născut pe teritoriul ţării noastre, dar nu au obtinut acte, din diverse motive. Și cei născuţi în regiunea transnistreană sunt în acesată situație. Avocaţii spun că procedura nu e simplă şi de multe ori apatrizii se plimbă prin instanţe câţiva ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » Fără cetăţenie. Peste două mii de persoane au statut de apatrid în Republica Moldova