Fiscul, acces nelimitat la conturile românilor

De Alexandra Marin.
Publicat: 11.01.2021, 20:08.
Actualizat: 11.01.2021, 20:17

Fiscul va avea acces la toate conturile noastre. ANAF va putea verifica nu doar conturile din bancă, ci si portofelele virtuale, criptomonedele si casetele de valori. Este o măsură nouă, împotriva spălării banilor şi finanţării terorismului si evaziunii fiscale.

Conturile noastre vor fi de azi o carte deschisă pentru ANAF. Autoritatea fiscală va putea urmări tranzacţiile care depăşesc suma de 10.000 de euro sau tranzacţiile mai mici, care cumulat, duc până la acestă valoare.

„Va vedea orice intrare, orice ieşire sau fluxurile de bani între diferite conturi. Mă aştept să crescă gradul de colectare a taxelor şi impozitelor şi să scadă evaziunea fiscală. Ştiindu-se monitorizaţi, români vor fi nevoiţi să declare şi banii la negru”, spune Irina Chitu - analist bancar.

Băncile, obligate să trimită toate informaţiile

Băncile şi instituţiile financiare sunt obligate să trimită către ANAF toate informaţiile despre clienții lor, fie ei companii sau persoane fizice.

Băncile erau obligate și până acum să ceară sursa banilor în cazul unor tranzacții mari sau suspecte. Acum, însă, toate informaţiile vor ajunge direct în sistemul electronic centralizat al fiscului.

Cu ce noutăţi vine nouă Ordonanţă de urgenţă

Elementele de noutate introduse prin acestă Ordonanța de urgență sunt că:

- instituțiile raportoare sunt obligate să comunice inclusiv datele de identificare ale beneficiarului real al titularului de cont-client;

- instituirea obligației de raportare și pentru instituțiile emitente de monedă electronică și instituțiile de plată.

Criptomonedele, în atenţia ANAF

Un prim efect va fi că popririle pe conturi se vor putea pune mult mai uşor. In plus, sunt vizate și criptomonedele, ignorate până acum de autorităţi.

„Din punctul meu de vedere, ANAF avea acces la conturi şi inainte, dar dpdv procedural era mai dificl pt ca trebuia să ceară acordul băncii. Spălarea banilor e imposibil de făcut prin blockchain. Cei care vor să spele bani vor alege alte monede, pe care le aveau şi până acum, că nu s-a inventat odată cu criptomonedele”, a declarat George Rotariu - CEO Bitcoin România.

Mai mult, vor fi monitorizate și toate portofele virtuale şi casetele de valori de la bănci.


Citește și
Economic • pe 27.05.2020 la 19:31
ANAF le-a pregătit o supriză neplăcută românilor datornici la stat
recomandari pe a1.ro
”Cea mai tatuată femeie” a cheltuit aproape 50.000 $ să se umple din cap până în picioare cu tatuaje. Cum arăta înainte
Social • pe 19.03.2020 la 16:23
Primul caz cu noul coronavirus confirmat la Trezoreria din Braşov

Top știri

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină
1
Extern • pe 19.01 la 08:49

Un şofer de TIR angajat în România, descoperit de poliţiştii germani că se află pe traseu de patru luni. Bărbatul doarme de atunci doar în cabină

Poliţiştii germani, care au oprit un şofer de TIR angajat în România, pe autostrada A9, în apropiere de Berg, districtul Hof, Bavaria, au aflat cu surprindere că acesta se afla pe drum de la mijlocul lui septembrie 2020.

PARTENERI
Horoscop vineri, 22 ianuarie: Racii vor avea parte de zile mai liniștite
pe spynews.ro
Afirmaţie uluitoare făcut de vedetă pe reţelele de socializare: "Aceste femei sunt iresponsabile! De ce naşti al patrulea copil?!"
pe antenasport.ro
Ioana n-a mai suportat umilinţa şi şi-a dat iubitul care o înşela pe mâna poliţiei. Dezvăluirea incredibilă făcută de logodnica acestuia
pe antenasport.ro
Fata vedetei Anamaria Prodan uimeşte din nou! Cum a fost surprinsă fata de 21 de ani pe străzile din Bucureşti
pe antenasport.ro
La puțin timp după ce tatăl lui Sebastian Rulli a suferit un atac cerebral, acesta își revine miraculos
pe tvhappy.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro
ULTIMELE ȘTIRI
23:07 Pfizer a redus livrările de vaccin în unele țări din UE în această săptămână: Şi România este afectată 22:57 Video viral: La sfinţire cu ştampila. Modernizarea a ajuns şi la purtătorii de sutană 22:39 Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor Covid-19, pe întreg teritoriul UE 22:14 Patru tineri din Teleorman au zburat cu decapotabila de pe şosea: Pasagerii au fost pur şi simplu aruncaţi pe câmp 21:47 Sorin Cîmpeanu a semnat ordinul pentru reducerea numărului de elevi în clasele de liceu 21:44 Observator de bine, 21 ianuarie 2021. Primul transplant renal din acest an în România, un succes 21:33 Știrile zilei, 21 ianuarie 2021. Condiția pusă pentru ca restaurantele și instituțiile de cultură să se redeschidă 21:29 Geanta de pandemie: Constrânşi de restricţii sau de teama infectării, oamenii poată la ei adevărate kit-uri sanitare 21:24 Noul vicepreşedinte, Kamala Harris, a devenit o inspiraţie pentru femeile din toată lumea 21:06 Bombă ecologică pe malul Dunării, mii de oi au fost îngropate pe un câmp din Tulcea
CITEȘTE PE A1.ro
Ce pensie şi ce beneficii va avea Donald Trump ca fost preşedinte al Americii. Ce sumă îi va intra în buzunar lunar
A1.RO
Gabriela Cristea, mai sexy ca niciodată. Cum arată picioarele ei în fustă mini după ce a slăbit peste 25 kilograme
A1.RO