Antena Meniu Search
x

Fostul şef al SAS Constanţa, Emanoil Moraru, despre cazul din Caracal: 'Am avut peste 10 situaţii de lipsire de libertate'

Fostul şef al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) Constanţa şi negociator pregătit de FBI în Statele Unite ale Americii, Emanoil Moraru, a declarat pentru reporterii Observator că anchetatorii ar fi avut la dispoziţie numeroase tactici pentru a intra în casa lui Gheorghe Dincă.

de Redactia Observator

la 31.07.2019, 16:22

Vezi și

Fostul şef al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) Constanţa şi negociator pregătit de FBI în Statele Unite ale Americii, Emanoil Moraru, a declarat pentru reporterii Observator că anchetatorii ar fi avut la dispoziţie numeroase tactici pentru a intra în casa lui Gheorghe Dincă.

În noaptea de 25 spre 26 iulie, atunci când au ajuns la casa suspectului crimelor din Caracal, poliţiştii şi procurorii au aşteptat timp de câteva ore pentru a obţine un mandat de percheziţie semnat de un judecător şi au intrat în casa criminalului abia la ora 06.00, atunci când permite legea.

Fostul şef al SAS Constanţa, Emanoil Moraru, a explicat că anchetatorii ar fi avut la dispoziţie numeroase tactici şi scenarii pentru a-l putea prinde pe suspect în timp util.

'Am fost învăţaţi de cei de la SIAS, de la Bucureşti, să fim super-profesionişti. Ne-au învăţat şi cei din străinătate să fim super-profesionişti. În situaţii de criză foloseşti orice, la limita legii. Există drone, poate nu există în Poliţie. Există totuşi oameni cu drone pe care îi poţi folosi', a declarat Emanoil Moraru pentru Observator.

Moraru a explicat şi anumite situaţii în care chiar a fost nevoit să se deghizeze pentru a putea prinde un infractor.

'Ne îmbrăcam în televiziune prin cablu (n.r. uniforme de angajaţi), ne îmbrăcam în uniforme de la gaze, în apă-canal, în fel şi fel de chestii. Făceam recunoaşteri. Nu ştiu de ce nu se folosesc şi în ziua de astăzi. Poliţiştii operativi care trebuie să meargă în teren să caute o sărmană fată ca aceasta, nu îi folosesc pe cei din SIAS care sunt super-profesionişti, pe cei din SAS care sunt super-profesionişti. Aceştia ştiu foarte multă tactică. Trebuie să fi un foarte bun actor ca poliţist ca să poţi să pătrunzi. Nu întotdeauna o autorizaţie de percheziţie, eliberată de judecător la propunerea motivă a procurorului, este soluţia. Sunt soluţii în care poţi salva vieţi omeneşti. Poţi să faci pe beatul şi să intri pe proprietatea lui. Ce mare VIP e ăla? Îţi ceri scuze. Sunt fel şi fel de tertipuri. Poţi să îi scoţi din casă cu fel şi fel de scenarii inventate pe loc, acolo. Nu a existat vreodată, în atâţia ani de zile, să apelăm la un procuror în Constanţa care să spună nu. Au mers cu noi, le-am explicat. Nu a existat să nu căutăm, să confundăm adrese. Am avut peste 10 situaţii de lipsire de libertate, iar până seara erau prezentaţi procurorului (n.r. suspecţii). Dar asta este chestie de pasiune', a precizat fostul şef al SAS Constanţa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Fostul şef al SAS Constanţa, Emanoil Moraru, despre cazul din Caracal: 'Am avut peste 10 situaţii de lipsire de libertate'