Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Fructul cu puteri vindecătoare pentru organism. Creşte în toate pădurile din România şi e cel mai bun "tratament" pentru imunitate

Odată ce pădurea capătă noi culori, măceşele sunt gata să fie culese. Aşa că oamenii trec la treabă. Iar reţelete vechi sunt păstrate cu sfinţeie de gospodinele care prepară, în această perioadă, gemul de măceşe. 

de Redactia Observator

la 20.10.2024 , 14:30

Suntem la 20 de km de Sighișoara, iar aici, măceşele sunt pregătite cu atenţie. 

Gospodinele folosesc reţete moştenite de la bunici

"Prima dată spălăm, punem la fiert, după aia fierbem vreo 3 ore, 3 4 ore, după aia trebuie pe maşina de tocat, dpă aia amestecat cu apă, după aia se dă pe o sită mai dură, de acolo vine sita asta mai fină şi după aceea se pune la sticlă apoi, după aia, dacă nu, pe sobă mai fierbi vreo 3 ore, 2 ore maxim 2 ore, o oră fără, lăsăm încet să fiarbă, după aia punem zahăr. Depinde ce cantitate faci şi cu zahărul mai fierbi 40 de minute, după aia se pune la borcan", spune o gospodină.

Vezi și

Măceşele strâng laolaltă gospodinele, pentru că munca e pe măsura gustului şi, mai ales, pe măsura beneficiilor pentru sănătate.

"Este un dar folosit împotriva unor afecţiuni ale tubului digestiv, un dar pentru mărirea imunităţii, este cicatrizant, este antitumolar, antiinflamator şi nu, în ultimul rând, un stimulator al stării de bine", spune Liviu Todoran, specialist în alimentație publică.

Însă, măceşele vor deveni o adevărată delicatesă, pentru că sunt din ce în ce mai greu de găsit. Chiar şi aşa, localnicii vor să păstreze tradiţia. Şi, pe lângă gem, vor să readucă pe mese şi vinul din măceşe.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Evenimente » Fructul cu puteri vindecătoare pentru organism. Creşte în toate pădurile din România şi e cel mai bun "tratament" pentru imunitate