Antena Meniu Search
x

Dezastrul din Zalău, anunțat prea târziu de Ro-Alert. Măsuri de siguranță în cazul unor furtuni puternice

Dezastrul din Zalău a fost anunţat mult prea târziu de sistemul Ro-Alert! Oamenii au primit mesaje să se adăpostească cu doar câteva secunde înainte ca ploaia de gheaţă să lovească oraşul. O întârziere pentru care ISU nu a oferit explicaţii.

de Redactia Observator

la 29.05.2019, 19:57

Vezi și

Dezastrul din Zalău a fost anunţat mult prea târziu de sistemul Ro-Alert! Oamenii au primit mesaje să se adăpostească cu doar câteva secunde înainte ca ploaia de gheaţă să lovească oraşul. O întârziere pentru care ISU nu a oferit explicaţii.

Grav este că astfel de fenomene vor fi tot mai dese şi mai violente. Aşa că trebuie să învăţăm să ne ferim singuri de furia naturii, fie că vorbim de vijelii, tornade sau grindină.

Ora 15 şi 18 minute. Furtuna loveşte oraşul Zalău. Surprinşi sub ploaia de gheaţă, oamenii nu mai au timp să caute adăpost. Au primit mesajele de avertizare în ultima clipă.

Norii care au acoperit ieri oraşele afectate de grindină s-au întins pe o lungime de 30 de kilometri. Iar grosimea stratului a depăşit 15 kilometri. Aşa se explică dimensiunea bucăţilor de gheaţă care au căzut pe pământ.

Pe acelaşi subiect

Cum aerul a fost foarte rece la înălţime, ploaia a îngheţat, iar fiecare strop s-a mărit în cădere. Distanţa între sol şi formaţiunea noroasă nu a fost mai mare de 500 de metri, aşa că bucăţile de gheaţă nu au mai avut timp să se topească până să atingă pământul.

Grindina ameninţă să devasteze vineri şi Capitala, iar autorităţile sunt neputincioase. În ţară nu există un sistem care să poată alunga ploaia de gheaţă din zona oraşelor.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Salvatorii sunt în alertă. Mai ales că cele patru coduri roşii emise în doar 24 de ore au anunţat şi posibile tornade. În cazul unor astfel de fenomene, viteza de reacţie vă poate salva viaţa.

Ce trebuie să faceți în caz de furtuni puternice

În cazul unor furtuni puternice sau tornade care vă surprind la volan în plin câmp nu ieșiți din autoturism. Este regulă de bază. Puneți-va centură de siguranță. Îndeparți-vă de furtună dacă puteți. În caz contrar feriți-vă capul, țineți-vă de volan și aveți grijă că fața să nu fie orientată spre parbriz.

48 de avertizări de tip now casting au dat meteorologii în mai puţin de 24 de ore. Până Joia viitoare, vremea ne ţine în alertă. Nu sunt semne că furtunile vor părăsi România. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Dezastrul din Zalău, anunțat prea târziu de Ro-Alert. Măsuri de siguranță în cazul unor furtuni puternice